Неврокопски митрополит Серафим оглави празнична вечерня за св. Варвара в Драма

ддд

Гръцкият град Драма, само на 50-ина км от българската граница, от векове почита светата великомъченица Варвара като покровителка на жителите си. Денят на нейната памет е официален празник на града, а епархийската църква я чества с тържествени архиерейски богослужения. Местният митрополит кани архиереи от съседните епархии, за да се присъединят в молитва и почит към славната Христова мъченица. Тази година сред поканените е и Неврокопският митр. Серафим, който имаше честта да предстоятелства на вечерното богослужение в драмската митрополитска катедрала „Въведение Богородично”. Българският архиерей беше в мантия на архиерейския трон, откъдето каза на български редица молитви и благословения. Той извърши също чина на петохлебието, а накрая произнесе и проповед за св. Варвара. В словото си дядо Серафим подчерта общата дълбока почит на нашите два народа към великомъченицата, на която в нашето Отечество също са посветени множество храмове и параклиси, дори има селища в България, носещи името на св. Варвара.

IMG 20141203_195234Според местното предание в Драма тук е имало много стара църква на св. Варвара, която е била разрушена от османските завоеватели през 15 век. Османците дори поискали на нейно място да изградят джамия, но от основите на разрушения християнски храм бликнал обилен карстов извор, който днес дава вода на езерото в големия градски парк „Св. Варвара”. В плитките води на езерото ясно личат и днес основите на някогашната църква в чест на великомъченицата. А в съседство е построена и малка църква, която е любимо място за всички драмчани. При това те са създали обичая в навечерието на празника да пускат във водите на езерото малки лодчици със запалени свещи в памет на светицата-покровителка на града. Този обичай беше спазен и тази вечер след вечерното богослужение, а на него присъстваха множество клирици начело с архиереите.

В града днес работят и много българи, основно от граничните райони на България – както православни, така и мохамедани. www.dveri.bg

IMG 20141203 194825

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене