Общините отново ще могат сами да одобряват проекти за над 10 милиона

main_b

снимки: МРРБ

С добра новина пристигна в Гоце Делчев на изнесеното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министърката информира кметовете и УС на НСОРБ, че вече са върнати правомощията на общините сами да одобряват инвестиционните проекти на стойност над 10 млн. лв. на териториите им, които им бяха отнети със създаването на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).

Към момента има стартирани 38 процедури по одобрение на подобни проекти, но тъй като няма регресирно действие на закона, те трябва да бъдат довършени от МРРБ, където се влива МИП, обясни министър Павлова.

Тя бе категорична, че Съветът по децентрализация трябва да се върне в МРРБ, където му е мястото.

„От 1-ви декември ще встъпи в длъжност заместник-министър, който пряко ще отговаря за тази част от съвместната ни дейност. Надявам се като дългогодишен кмет на Мездра, той да ви е от помощ и да говорите на един език“, коментира пред кметовете в Гоце Делчев строителният министър.

Павлова информира, че сроковете за техническите паспорти ще бъдат удължени за последен път с още 1 година. Промяната в наредбата е публикувана на страницата на МРРБ  и има 14-дневен срок, в който да се правят коментари по нея.

Министърът заяви, че очаква именно сдружението на общините да е активната страна, да обоснове притесненията си и да се намери съответното правилно решение.

Лиляна Павлова напомни и поиска от кметовете съдействие да информират жителите на съответните общини, че всички собственици на имоти, които се включат в програмите за саниране на домовете, ще получат безплатно технически паспорти и че разходите по издаването им ще бъдат за сметка на държавата.

По темата представителите на НСОРБ изказаха притеснение, като цитираха свое проучване, според което само 10 % от имотите в България имат технически паспорти, издадени в последните 4 години.

Като основна причина за липсата на интерес към процеса за паспортизацията, хората са заявили, че е цената на услугата, която е от 5 до 7 лева на квадратен метър и е непосилна за мнозина.

„Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са неизбежни. Заварих в наследство от Министерството на инвестиционното планиране решение за отмяна на закона и създаването на негово място на нови три закона. На този етап не виждам добавена стойност в разделянето на закона на три самостоятелни нормативни акта и очаквам много бързи коментари от вас“, сподели още регионалният министър в Гоце Делчев на изнесеното заседание на УС на НСОРБ.

От своя страна кметовете също изразиха категоричното си мнение против разделянето на ЗУТ, което според тях би довело до хаос и блокиране на работата им. Кметовете и УС на сдружението се съгласиха, че промени в закона трябва да има, като препоръчаха те да бъдат направени до една година.

Допирни точки и желание за взаимодействие демонстрираха и от двете страни на срещата в Гоце Делчев и по т. нар. „Воден цикъл”, за който стана реч на форума преди пристигането на министърката.

”В рамките на мандата на това правителство сме поели ангажимент да се справим с предизвикателството водна реформа и колкото и да не е приятно на голяма част от водните дружества, тя ще се проведе“, категорична беше Павлова.

Преструктурирането и окрупняването им са възможност за по-ефективно управление и привличане на европейско финансиране, мотивира се тя.

На заседанието беше обсъдена и приета от кметовете потребността от провеждане на обучение за координирани действия при кризи и бедствия. ”Все още имаме какво да си пожелаем, всичко, което ни се случи през тази година показва, че има нужда от обучение за създаване на добра координация между различните нива“, бе мнението на министърката.

Така в Гоце Делчев бе подкрепена идеята на МРРБ за създаване на Съвет по регионална политика към ведомството, който целенасочено да работи по проблемите на регионалната политиката и да е в различен формат от Съвета по финансовата децентрализация.

Както ИНФОМРЕЖА писа, по покана на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) министър Лиляна Павлова участва в изнесеното заседание, проведено в Гоце Делчев. На него бяха обсъдени едни от най-важните въпроси за общините. Регионалният министър запозна кметовете с приоритетите на министерството и дискутира с тях възможността за сътрудничество по отделните политики.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене