Пано на 135 години показаха на изложба в Благоевград

107077-shevici-01Традиционни за българския народ плетива на една кука, бродерии и носии бяха показани днес на изложба в Младежки дом Благоевград. Поводът е деня на християнското семейство, а идеята да продължат и младите да обичат и да съхранят българските ценности, традиции и идентичност.

Оригинални ръкоделия, красиви плетива и шевици, традиционни носии на повече от 100 години, показаха днес в Младежки дом Благоевград. Всички те са обединени в изложбата „С шевиците на баба в духа на християнските ценности”, организирана съвместно от Младежкия дом, Областния съвет на БЧК и Сдружение „Движение – Ние жените”.

„Днешния ден ни кара да се чувстваме горди и щастливи от факта, че през годините сме успели да съхраним своята красота и идентичност. Аз много се радвам че именно днес тази изложба може да се види в залите на Младежкия дом, защото това е домът на младостта и ние трябва да покажем на младото поколение това, което са успели да съхранят нашите майки и баби през годините.”, споделя Вера Ангелска.

Пано от 1880 година е най-ценната вещ в изложба. То е наследство на Анна Богушева, доброволец към БЧК-Благоевград.

„Това е от незапомнени времена. Аз съм от кв. „Грамада” и едно време в „Грамада” имаше повече власи и по-малко българи. Тези ръкоделия са ми подарък от власите, както и при нас всяка баба го е подарявала на внучетата си такова нещо.”, казва Богушева.

Най-заинтригувани от показаното бяха учениците от СОУИЧЕ, които днес бяха специални гости на изложбата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене