Видео: Неврокопска сватба, възпроизведоха по уникален начин в Гоце Делчев

фффф


Да възпроизведат типичните обичаи на неврокопската в максимално автентичен вид, бе по идея на възрастните хора от старческия дом в Гоце Делчев. Повода бе църковният празник на 21 ноември „Въведение Богородично“, който българския народ чества и като  Ден на християнското семействовцвцв

Инициативата бе на хората изпаднали в затруднено семейно положени – ползвателите на Домът за стари хора. Идеята е, възрастните хора от социалното заведение да покажат, че в живота винаги има смисъл човек да бъде креативен. Да живее пълноценно макар и извън семейството, където възрастните хора осмислят живота си дори. Добрата организация в Домът за възрасни хора където е осигурено всичко, от което се нуждаят ползвателите им позволява да организират по-добре и пълноценно живота си.

Поводът бе и днешният Ден на християнското семейство. Създаването на  семейство е най-важната обществена единица, където човек се възпитава в общочовешките и християнски добродетели и за това решихме да възпроизведем народните обичаи и традиции на българската сватба типични за неврокопския край – обясниха организаторите. Идеята на Домът за стари хора бе подкрепена от Група за автентичен фолклор при читалище „Възраждане“ с. Баничан с худ. р-л Екатерина Зайкова, Мъжка фолклорна група „Комитите“ и женска фолклорна група „Пиринска зора“ при читалище „Яне Сандански“ гр. Хаджидимово с худ. ръководител Димитър Милушев и с подкрепата на медийна група Топ Преса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене