Брано в Зодия Професионалист

ZodiaProfesionalist

Бранимир Митов – Брано: Децата от “Благоевградски младежки театър” са на едно страхотно ниво. На крачка от професионалното.

1

Срещаме се с основателя на “Благоевградски младежки театър” Бранимир Митов, минути преди началото на спектакъла „Министър за един ден”. Познаваме се от много години, Брано редовно чете Топ Преса и за това се съгласява да даде интервю въпреки, че зрителите вече се трупат, пред входа на залата.

Брано, разкажи ни за себе си къде си роден, какво си завършил?
– Роден съм тук в Благоевград, през 1978 година. До осми клас съм учил във Второ основно училище “Димитър Благоев” – Благоевград. След това в Икономически техникум „Иван Илиев“, сега вече е Професионална гимназия по икономика… После казарма. По наше време все още беше задължително. Като се уволних завърших актьорското майсторство в класа на покойния вече проф. Енчо Халачев. Като съм бил също така и негов асистент в едно негово представление „Сцени от брачния живот“ от Ингмар Бергман, което направихме в сливенския театър, преди около 5-6 години. Завършил съм също така и режисура на мюзикъл и режисура стил “Комедия дел арте” в САЩ. Пет години живях в Америка.

Защо се върна в България?
– За да правя театър… Предпочетох да се върна и да правя и работя това, което съм учил и мисля, че това правя най-добре.

А интереса към театъра от кога е?
– Ооо, аз се занимавам с най- различни видове изкуство от първи клас. Първо бях танцьор. Стигнах доста висок клас в състезателните танци, доста висок клас говорим за самодейно ниво. След това дълго време свирех на барабани, имахме група, тук в младежкия дом с вече изявени музиканти, като Жоро Янев, които в момента работи с Мария Илиева, Графа, Любо… И Ради Терзийски, които е един от водещите басисти в България. Това беше до казармата, след казармата групата се разпадна. И аз започнах да се занимавам с актьорско майсторство. И всичките тези неща с които съм се занимавал, преди това несъмнено ми помогнаха в актьорството. Дори сега в това представление „Министър за един ден” аз свиря на барабани и пея.

С пеенето как си?
– Ходил съм на хор, пял съм в хора на Второ основно училище. Даже бях солист да не повярваш.

Как върви школата за млади актьори?
– Те всъщност, вече са три школи, на три населени места. Започнахме от Кресна, след това в Благоевград. Тука имаме две възрастови групи. И сега от септември стартирахме и школата в Симитли, което е страхотно, защото чрез школите не само създаваме бъдещи актьори за театъра, а и защото се уверих че за мен е много по- добре да си вадя актьори от школата, които да участват в представленията на театъра, заедно с други актьори. Примерно както е Вальо Гошев в момента. С Поли да играят да израстват, един ден да завършат актьорско майсторство и след това пак да се върнат. От колкото да взимам студенти, които… Моето мнение е, че нивото на което са не отговаря на мойте изисквания за сценично поведение. Тоест казвам, че мойте деца от школата са по- добри от студентите. Мен ме устройва повече това, което правя с тях, защото когато едно дете израства в школата, то е закърмено с идеята за Благоевградски младежки театър, а не го взимаме от някъде наготово и едва ли не да почваме отново да се учим, как се ходи по сцената и как се говори.

Има ли много деца, които искат да се занимават с актьорство?
– Има много желаещи. Дори ние, като частна школа хората си мислят, че ние изкарваме някакви пари от това. Не е така. Ние си подбираме децата, дори приемайки децата в школата, след един месец правим вътрешен кастинг. Тези, които могат повече остават, другите отпадат. И така, сега ще видиш четири деца от моята школа играят в представлението и ще видиш колко са подготвени. Те са готови за кандидат студенти… То това не е само мое мнение и проф. Халачев много ги харесваше, Веселин Калановски и Николай Станоев. Те признаха, че децата са на едно страхотно ниво. На крачка от професионалното.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Brano & Poli

3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене