Откриват постерна изложба „Гутенберг и славянския печат“ в Кюстендил

main_b

Постерна изложба „Гутенберг и славянският свят” ще бъде открита в Художествената галерия в Кюстендил в рамките на честването на Яков Крайков – първият български печатар.

Доц. Вася Велинова ще представи двуезичното фототипно издание на Яков Крайков от проф. Аксиния Джурова. За изданията на Яков Крайков в българските книгохранилища пък ще изнесе лекция д-р Мария Полимирова.

Проявата е предвидена за 31 октомври /петък/ от 17.30 часа.

Яков Крайков е роден близо до тогавашното село Колосия, в подножието на Осоговската планина, като вероятно се касае за днешното село Каменишка Скакавица. Произхожда от свещенически род. Занимава се с изработването на църковно-богослужебни книги.

На младини Яков Крайков е преписвач на църковни книги в Осоговския манастир „Св. Йоаким Осоговски”, след което заминава за София, където в книжовна школа задълбочава познанията си за старобългарската литература, запознава се и с книги на гръцки.

Школуван в книжовното дело, се посвещава на Гутенберговото книгопечатане, като през 1539 г. в отворената в манастира Грачаница печатница работи като печатар, редактор и словослагател.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене