Без категория

Географът, Николай Даутов, издаде своята поредна книга „Пирин -географски и етимологичен речник „

2

Книгата „Пирин- географски  и етимологичен речник „ е плод на многогодишен труд , тъй като авторът сам изработва картите, таблиците и снимките поместени на страниците й .

– За разлика от първата ми книга, която беше „Пирин- речник и пътеводител“, тук са представени само географска информация, за обектите в планината, местности, реки, езера и върхове. Тя включва ако например е за езеро, неговата площ, дълбочина, къде се намира, на каква надморска височина, а другото е етимологичната част. Това е тълкувание на името, какво означава името на съответния обект.

Особено място в книгата се отделя за отстраняване на допуснатите грешки и неточности , както и обработката ,анализ и конкретното представяне на информацията от допълнително използваните архивни източници –български и чуждестранни.

-Сравнително малко време съм прекарал зад бюрото, повече съм обикалял из самата планина, из населените места, които са в и около нея, разговори с хора, търсене на архивен материал, търсенето в библиотека. Писането е само една малка част , въпреки това то ми отне повече от две години.

– Тази книга вече на пазара ли е, могат ли хората да си я закупят?

–В момента още не, тъй като преди няколко дни я взех от печатница, но от другата седмица, вече ще я има в някои книжарници. Смятам да направи и интернет сайт, който ще представя книгата. Там също ще може да се поръчва и аз ще я изпращам на хората, които желаят да я притежават.

 

Зад кадър, Николай Даутов ни разказа интересна история за връх Джангал , чието име намира в немска карта, изписано Чангал, като ченгел, каквато е и неговата форма. Туристите погрешно наричат този връх Сиврия , което е името на връх Безбог, а връх Момини двори, назоват Джангал. За тази ротация в имената, авторът е посветил цели 10 страници и на въпроса какво го кара да пише книги , сами намираме отговора, за да останат за бъдещите поколения.

1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене