Градът: Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ отбеляза Световния ден на туризма с поредица от инициативи

НПГ

За поредна година направление Туризъм в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ отбеляза Световния ден на туризма. Той се чества вече 34 години след като Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН избира датата 27 септември за инициативата.
Темата на тазгодишния Ден на туризма е „Туризмът и развитие на общностите”, която подчертава потенциалът на туризма да представя възможностите за общностите по света, както и ролята на общностите за устойчивото развитие на туризма.
Винаги, когато пътуваме и използваме местния транспорт или купуваме продукти от местния пазар, ние допринасяме за създаване на работни места, грижим се за прехраната, даваме повече възможности за местните общности и категорично създаваме повече възможности за тяхното по-добро бъдеще.
Призивът на учениците бе всеки да действа отговорно – пътуващите да пазят местата, които посещават, развиващите бизнес да го правят съобразено с природата и местните, властимащите да се грижат за правилното развитие на тази непрестанно нарастваща индустрия, така че да има хармония между природа, местни, посетители, бизнес.
На 26 септември, под формата на състезание, учениците от направление Туризъм в НПГ демонстрираха познанията си за туристическите ресурси на България. Разделени в два отбора с представители от всички класове,
те се забавляваха искрено, докато поставяха на картата избрани на случаен принцип забележителности у нас. Отборът, отбелязал най-точно тяхното местонахождение, грабна приза „Туристически картограф“. Сред отличилите се ученици са Костадин Фирков, Радостин Качанов, Валентин Попов, Гергана Ляскова и Мелани Герова. Жури на състезанието, в състав Любка Късова, Мария Германова, Димитрия Мечева и Анастасиос Михайлидис, представители от 12 а клас, като най-големи и знаещи сред учениците, връчиха купите и грамотите на участниците.
И за да запознаят и останалите ученици от НПГ „Димитър Талев“ с потенциала и възможностите за туризъм в България, те оставиха направените от тях карти на видно място в гимназията, където всички ученици да се докоснат до туристическото богатство на родината ни.
След награждаването дойде и най-сладкият момент от празника, а именно похапване на вкусотии, приготвени от учениците от 10 а и 12 а клас.
Представителите от направление Туризъм изразиха и своята благодарност към своите преподаватели Светла Товирова, Марияна Тонева и Надежда Илиева, които винаги им помагат и ги подкрепят във всички техни начинания. Те бяха единодушни, че подобни инициативи в НПГ „Димитър Талев”, които се организират целогодишно в професионалната гимназия, ги мотивират, забавляват и карат да учат, за да придобиват все повече нови знания и умения, които ще им бъдат от полза в живота и в реализацията им в бъдеще.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене