Dexter – Лица от Югозапада

LicaOtIugozapada

Популярния артист, композитор и музикален продуцент Васко Иванов, с артистично име Dexter пред Топ Преса

1

Васко Иванов – Dexter един от най-интересните участници в предаването „България търси талант“, запомнен като „човекът-оркестър” (с умението си да композира и изпълнява песни в реално време, изграждайки сам всички инструменти с помощта само на глас и луп машина). Dexter идва от думата „dexterity”, което означава „сръчност, умение” и отразява свободата, с която той борави с електронния звук. Работи в музикалния бранш от 2006 г. Смята се за късметлия, тъй като през 2007-ма година получава предложение от престижно студио в Дубай да стане техен щатен композитор, което му дава възможност да работи с истински световни имена в продукцията на звук, с много номинации и награди Грами. Тази покана му дава безценен опит в студийната работа и участие в много престижни проекти. Dexter е автор на музиката, специално създадена за грандиозното светлинно и пиротехническо шоу, придружаващо откриването на най-високия небостъргач в света – Бурдж Халифа в Дубай. Шоуто е пряко излъчвано по CNN и гледано от над 2 милиона души по света. Автор е и на музиката за стотици радио и телевизионни реклами, документални и игрални филми, игри и събития като FIFA WORLD CUP CLUB CHAMPIONSHIP.

Dexter, ти ли си първия „човекът-оркестър” в България?

– Ха – ха, нямам идея дали съм човек -оркестър, напоследък обаче се старая да съм все повече човек. Този прякор ми дойде от Мария Игнатова на втория тур на талантите, когато излязох с китара. На първия свирех на пияно, може би за това. В интерес на истината свиря на повечето музикални инструменти от голямата си любов към музиката във всичките и детайли.

Има ли музиканти в семейството ти?

– Няма музиканти, освен мен в семейството ми. Баща ми, обаче е художник и от него съм наследил страстта към изкуството, мисля.

Ти си приятел с повечето млади изпълнители от българската сцена, с кои от тях си най-близък? 

– Последните две години имах честта да се запозная с доста хора от нашия музикален ”бизнес”, но истински близо до мен са малко от тях. .
Сантра е един от хората, които много уважавам и чувствам близко. Възхищавам и се. Умее да оценява, когато някой прави нещо добро и да изрази благодарност. А точно изразяването на благодарност, според мен е една от малките големи тайни на успеха. Общо взето славата е замаяла главата на доста от нашите популярни изпълнители. Да се чуди човек, защо като делим една филия хляб и то наръфана. Един от любимите ми музикални продуценти Quincy Jones е имал надпис на вратата на студиото си „Check Your Ego At The Door”. Мисля, че много хора имат нужда да минат символично през нея.

Какво е мнението ти за шоу бизнеса в България?

– Шоу бизнеса в България е като едно прохождащо бебе, прави първи стъпки в много отношения. За наша радост е имало хора, които са били преди нас и са проправили пътека, когато е било още по-невъзможно. Трябва да се научим да уважаваме артистите си и хората на изкуството.

В България се случва талантите да са по – добри от журито си.

– Ами интересна гледна точка Да. Случва се понякога участниците да са по талантливи от самото жури, но много често хората, които се явяват дори не знаят защо го правят. Жури съм, както и част от продуцентския екип на Х фактор, вече две години и съм се нагледал на какви ли не хора. Най – лошо е когато са посредствени. Нито добре, нито зле това са 90% от хората. Все пак реалити форматите са една игра не трябва да се взимат толкова на сериозно. Странно ми е когато хората се палят за такива неща, а за по сериозни не им дреме.

Реално ли се оценяват те в TV форматите?

Най- лесно е да обвиняваме някой друг за неуспехите си. Според моя опит в телевизията не само нещата са реални, ами и най често хората се опитват да

намерят проблема не в себе си. Аз имах възможността да съм от двете страни на монетата. Първо, като участник и след това. Като част от продуцентският екип на Х фактор и мога откровено да кажа, че хората които правят шоуто желаят само най доброто на всеки един участник. Няма връзки, задкулисни игри и подобни глупости каквито всеки си мисли. В крайна сметка зрителя решава, а това е свързано с много специфични за телевизията правила.

Често пътуваш, кои държави си обиколил?

– О доста са. Най-много бяха, когато работех на туристически кораб с група музиканти. Обикаляхме целия свят от Бразилия до Гърция. Стотици страхотни дестинации. Това ми донесе много…, щастлив съм, че ми се случи и го пожелавам на вашите читатели. Не е въпрос само на късмет, според мен трябва и позитивна нагласа към света, за да може той да ни даде това, което мечтаем.

 Срещал си се с Vanilla Ice в Дубай. Какви са впечатленията ти от тази супер звезда?

– Супер човечен и много професионален беше този пич. Както повечето хора, които съм срещал със световна популярност. Като че ли те се отличават с повече нормалност и адекватност, отколкото сме очаквали. Може би това е защото са надмогнали себе си и са приели, че всички хора сме равни .

 Пожелай нещо на нашите читатели…

– Пожелавам на вашите читатели да мечтаят  и да бъдат смели в мечтите си. Да наистина е тежко, когато човек се провали, но много по тежко е когато човек дори и не се опита. Няма на кой да се сърдим всички имаме едни и същи 24 часа. Какво правим с тях, зависи изцяло от нас.

2

Жана Бергендорф, Dexter & Мария Игнатова

s Vanilla Ice

Dexter Vanilla Ice

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене