Изложби на зелници, меса, варене на ракия, музика ,седенки на „Балканска черга“

Балканска черга

Откриването на фестивала „Балканска черга“ ще е в 14.00 часа на 19 септември. Следват откриване на изложба на картини и скулптури на студенти от НХА, както и на черги от региона.Ще бъде подреден базар на занаятчийски произведения и земеделски продукти.За 17.00 часа е предвидена демонстрацията на варене на ракия и конкурса „Най- добра домашна ракия“.
На 20 .09 атракциите ще са кулинарната изложба на тема „Зелника на Майстора“ и турнира народни борби за агне за мъже и жени.
„За четвърта поред година фестивалът събира на една черга млади и стари.Ще има много занаятчии, фолклорни изпълнители, македонци и сърби от близките до Кюстендил Крива паланка,Сурдулица,Пробищип и Босилеград.Интересното е, че тази година ще участват сестри Филатови, Магда, Надя Казакова, Лазо от Сърбия. Миналата година правихме седянка в къщата на Майстора, на която се избираха младежите.Тази година продължаваме с годежа.Обичаят по сгодяване на младите ще се проведе на третия ден на фестивала“ заяви организаторът Борислав Крумов.
1 500 души са дали заявки за участие в тазгодишния международен форум „Балканска черга“ 2014г. На сцената в село Шишковци, в рамките на три дни, ще се представят фолклорни състави от Кюстендилска област, Перник, Каварна, Балчик, Дулово, Ямбол, Луковит, Пазарджик и много други.

dariknews.bg/Кюстендил

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене