Националния печат

печат

“Сега”

Над 400 деца бежанци не ходят на училище заради абсурдни пречки

От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са се записали да ходят на училище през новата учебна година, съобщи за „Сега“ източник от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 424 няма да могат да учат от 15 септември, въпреки че всички отговорни административни фактори се кълняха преди година, че този проблем ще бъде решен бързо.

Държавният дълг се увеличи с 2.5 милиарда евро за година

За една година държавният дълг е набъбнал с над 2.5 милиарда евро. Това показват последните данни на финансовото министерство. В края на юли държавният дълг е достигнал 9.424 милиарда евро, докато година по-рано е бил 6.907 милиарда евро. Размерът му в края на юли 2013 г. е 16.9% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато в момента вече е 22.8%.

“Труд”

БСП праща държавни експерти в банките

БСП обещава мерки за засилване на регулацията и контрола в банковия сектор, ако влезе в управлението на страната след изборите на 5 октомври. Сред тях е намерението държавни експерти да бъдат „командировани“ в търговските банки, за да следят работата на техните ръководства и при необходимост да ги консултират.

Атакуват високите такси за обжалване на обществени поръчки

При повече от половината обществени поръчки в България има нарушения на закона. Това показват данните на Агенцията за държавна и финансова инспекция за последните 5 години.

“Стандарт”

Без смартфони в училище

Тотална забрана на смартфоните в клас обмислят директори. Те ще запишат в правилниците си, че питомците им могат да носят само най-простите модели мобилни телефони. Целта е учениците да не ровят в интернет по време на уроците.

2 пъти повече бедни с енергийни помощи

Два пъти повече бедни българи да имат достъп до енергийни помощи през зимата, предвижда предизборната програма на ГЕРБ. Политическата партия обещава да завиши до 300 млн. лв. годишния бюджет за помощите за отопление, научи „Стандарт“. През тази година той беше 90 млн. лв. Така броят на социално слабите семейства, които ще получават по 65 лв. всеки месец от ноември до март, ще нарасне от сегашните 252 000 до 500 000. Ако междувременно се вдигне цената на тока, ще бъде актуализирана и месечната помощ за отопление.

“24 часа”

Светла Тодорова ще е новият председател на ДКЕВР, Евгения Харитонова ще е член

В сряда служебният премиер Георги Близнашки ще назначи новия председател на ДКЕВР и нов член на комисията, твърдят източници от правителството. Това ще стане, ако дотогава сегашният шеф Боян Боев и Лили Младенова са подали оставка, като оттеглянето им бе поискано от министъра на икономиката Васил Щонов.

“Монитор”

Близнашки: Знаем кои са търгашите

„Не трябва да се правят никакви компромиси с купувачите на гласове. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът – също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш.” Това заръчал на областните управители служебният премиер Георги Близнашки на среща с тях вчера, с което потвърдил, че властта е наясно кои са търгашите по време на вота.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене