Есента пристига и щъркелите си заминават!

1222

Димитър Попов – председател на БДЗП, клон Гоце Делчев

Малко е тъжен този факт и не само за нас хората, които се занимаваме с изучаването и наблюдението на тези птици, но и за всички останали хора, които са свикнали с близостта на щъркела.

Знаем, че той е синантропен вид и живее в близост до хората, защото старите дървета са изсечени. В миналото той е седял именно върху тях, но сега, тъй като те са намалели, се принуждава да гнезди в близост до хората.

–           Нормален ли е този период, в който отлита?

–          Да, напълно нормално.  След 15 август щъркелите се събират  по полетата, сформират своите ята и след 20 август отлитат за топлите страни . Ако питате къде точно отлитат щъркелите  да зимуват – това е република ЮАР. До там те прелитат около 6000 км. Около 12 000 км. прелита на година щъркела, за да може да отгледа своите малки.

–          За колко време го минава това разстояние?

–          За около месец и половина – до два. Лястовиците отлитат малко по-късно към края на септември. До тогава те са тук в нашия край всички видове отиват да зимуват в Африка. Едни от тях по-на север, а други по-на юг.

–          Със сигурност това е знак, че есента вече настъпва.

–          Със сигурност, защото те започват да усещат намаляването  на деня, както и понижението на дневните температури.

–          Това ли са факторите, които ги ориентират кога да излетят?

–          Да това са основните фактори, тъй като основно те са снабдени с рецептори. Освен това те се ориентират по магнитното поле на земята, а по-младите и неопитни щъркели не знаят къде точно трябва да отидат, но с течение на времето започват да трупат все повече и повече опит и се ориентират по релефа.

–          Щъркел, който няма възможност по една или друга причина да излети, има ли вероятност да изкара зимата тук?

–          Да, той оцелява със сигурност, но въпросът е какво се случва с него след това? Когато пристигнат другите щъркели на пролет, убиват старите.

–          Вие наскоро правихте част от преброяването на белия щъркел тук в района. Колко са гнездата и колко са щъркелите?

–          Общо гнездата, които успяхме да регистрираме, са 125, като има и няколко необитаеми гнезда, но като цяло популацията на този вид е стабилна. Имаме наблюдения, че тя се увеличава малко в сравнение от преди 10 години, което може да ни радва тъй като щъркелът е една изключително полезна птица, не само за земеделските стопани, но и за нас хората, тъй като има ли щъркели, това означава, че средата, в която живеем е чиста.

–          Има една легенда, която е свързана с белия щъркел. В миналото белият щъркел е бил човек, на когото бог дал една затворена кошница и му заръчал да я хвърли в някоя пропаст на края на света. По пътя любопитството надделяло и човекът отворил кошницата, за да види какво има в нея. От там започнали да излизат жаби, змии, гущери и тогава Бог се ядосал и казал: „Ще ги събираш до края на живота си тези змии и гущери, така че той е решил да отърве хората от тези създания, но заради любопитството на човека, това не е могло да се случи.

–          Кои са населените места в района, които се радват на най-много щъркели?

–          В община Гоце Делчев селището с най-много щъркели е Баничан. Там има 12 гнезда. Ако не вярвате, ходете и ги пребройте, тъй като доста от местните жители точно това направиха. Хубаво е да се поставят изкуствени платформи на местата, където има щъркелови гнезда и да може да се осигури безопасността на самото гнездо и от там нататък да предотвратим неприятни инциденти./ТВ ЗАПАД/www.novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене