Празник на чуждите езици в СУ „Никола Вапцаров” – Хаджидимово

Учениците от СУ „Никола Вапцаров“, работещи по проектите на програма Еразъм + под ръководството на техните учители Заприна Глушкова – координатор на проекта, Кипра Праматарова, Таня Попова, Илинка Гелемерова и Мария Мамова проведоха в навечерието на 26 септември – ден на Европейските  езици, няколко различни инициативи. Инициативата се превърна в незабравим празник изпълнен с много знания и емоции .

Ентусиазирани, учениците от 6, 7 и 8 клас изготвяха своите постери и брошури с 10 съвета „Защо трябва да се учат чужди езици?“, в които влагаха любов и интерес. Представена беше презентация за европейските езици от координатора на проекта Глушкова. Една част от учениците, посетили вече работни срещи по проект „Калейдоскоп“ и по проект „Да играем и учим за младостта“ разказаха на своите съученици за вълнуващите работни дни, които са преживели по време на мобилностите през изминалата учебна 2019/2020 година и за това колко е важно да знаеш поне един чужд език.

Празникът в училище завърши със скромни подаръци за участниците в инициативата, връчени им от директора на училището – г-жа Вангелия Петрелийска, която със задоволство сподели:

„Чуждите езици ни обогатяват, дисциплинират и разширяват хоризонта ни за света. Знанието на различни езици дава на хората много възможности да четат великолепни стихове и произведения на световно известни автори в оригинал, да пътуват зад граница без да изпитват трудности в общуването. Свободно владеещият чужд език, може да си намери по-престижна работа.

Знанието е слънце, а за знаещия и можещ човек, слънцето грее по-ясно и за него няма затворени врати по пътя на широкия и необятен свят на възможностите.

Изучавайте чужди езици, мили деца! Те са пътят към новия необятен свят.“

 

Координаторът на проекта Заприна Глушкова също взе отношение по въпроса като каза:

„Нашите езици са неразделна част от културното ни наследство и от нас самите. Европейският ден на езиците е възможност за хората да открият, че изучаването на езици е забавно и никога не е твърде късно да започнеш. Многоезичието може да отвори вратата към намиране на работа и нови приключения. Европейската програма „Еразъм+“ дава възможност на повече 4 млн. души да учат, да обменят опит, да усъвършенстват чужд език, а усъвършенстването на езиковите умения е една от големите ползи от нея. Ние сме щастливци, че вече 10 години имаме щастието да работим по тази програма.

И накрая искам да кажа, че езикът е богатството на всеки народ. Учете езици, мили ученици, за да сте духовно богати!“

Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник. Владеенето на чужди езици отдавна вече не е разкош или мода, това е всекидневна необходимост. Последните изследвания доказват, че хората знаещи няколко езика не са застрашени от загуба на паметта. ЮНЕСКО провъзгласява 21. век за „век на полиглотите” и над целия свят прозвучава девиза: „Изучаваме езици през целия си живот!”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене