COVID криза в Гоце Делчев! Не се плашете – а се пазете!

Гоцеделчевско ВРИ от коронавирус“, „болницата е претъпкана“, „до дни ще пламне целия район“, „селата са заразени“, това са само част от плашещите мантри, които обикалят от седмици из неврокопския край. Всичко живо е луднало и търси начин за „спасение“ от заразата с коронавирус.  Водещи имена на местната медицина са в болницата с тежки пневмонии причинени от вируса, някои по спешност дори са изпратени за интернзивно лечение в София.

 

Криза има. Но тя е част от нормалната статистика, казват специалистите пред Топ Преса. Паника не трябва да има а здрав разум – спазване на мерките и дисциплина. Неврокопският край е една малка София, заобиколен от над 70 села. Чисто статистически нормално е да има много заразени, процентът не е по голям от този в страната, но лошото е че единственият пристан за болните  е само МБАЛ „Иван Скендеров“.

 

Лекарите там са в раба на силите си. Предела отдавна е преминат. За толкова болни около 60 в болницата и над 300 карантинирани амбулаторни са нужни два екипа от по минимум шест инфекциониста. С такъв ресурс местното лечебно заведение на разполага. Инфекционистите от МБАЛ „Иван Скендеров“ в едно с останалите си колеги са истински герои и няма как да изразим благодарността си за това което правят. Благодарности дължим и на целия медицински персонал там и докторите, които помагат отвън.

 

Още по притеснителна тенденция обаче съобщават и местните джипита. Само за миналата седмица на територията на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча са регистрирани над сто и двадесет случая на нервен срив и така наречените паник – атаки. Хора с лабилна психика и нерви, си внушават че имат симптомите на Ковид, задух, отпадналост и температура. За щастие се оказва че всичко идва от паниката. Случаите на хипертонични кризи също растат главоломно, не са малки и случаите на инфаркти и инсулти в следствие на стреса. За това местните лекари съветват: По малко приказки – повече действия. Града не „ВРИ“, в града няма „МОР“ има зараза и трябва да се пазим от нея. Спазвайте мерките, носете маските си в затворени помещения и престанете да изпълнявате ролята на градски и селски глашатаи. Има кой да ви съобщава, има ЩАБ, има местен клон на РЗИ. Колкото и да се стягате на можете да бъдете по информирани от тях. А тези които обичате да плашите, само така – на другите да им е гадно или просто правите политика от Ковид – сменете плочата, че посланията са като клетвата за секунди може да се обърнат нещата срещу Вас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене