Методи Георгиев, изба „Лодогаж“: Гордеем се, че в чужбина ни познават и като сортове вина

По средата на Петричко-Санданската котловина, между Мелник и античния град Хераклея Синтика, на три километра от магистрала „Струма“ и на 7 км от границата при Кула, се намира село Генерал Тодоров, където по баирите, накъдето погледнеш, са се ширнали  лозята на винарска изба Логодаж. Тук се отглеждат уникалните български сортове Широка Mелнишка лоза и Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), както и Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и други сортове, общо около 15.

В горещото августовско утро (тук е цяло чудо дъжд да падне) сме въоръжени със специални ножчета за рязане на чепки и щайги, за да се впуснем в гроздобер на сорта Vermentino. Насажденията от този сорт са млади, на 4 години, но въпреки това реколтата е много добра и хората от избата очакват да съберат около 800 кг от декар. Когато лозята са в пълния си разцвет към шестата година, достигат до два тона грозде от декар.

Изпълнителният директор на избата Методи Георгиев е заедно с нас между редовете и изнася пълните щайги. А ако някой си мисли, че лесно се бере грозде – не е така. Има си специален чалъм за отрязване на чепката, за който се иска майсторство. „На шестия ред ще се научиш“, ме успокоява с усмивка шефа и ми демонстрира с лекота рязването на дръжката, а аз съм повече от впечатлена как не мога да се справя с нещо, което на пръв поглед е толкова елементарно. А редовете са дълги към 100 метра… Успокоява ме мисълта, че от това грозде ще излезе страхотно вино, така както и всички останали на избата, които съм пила.

Със сигурност сте отпивали от Мелник 55 от неповторимия български сорт Ранна мелнишка лоза или пък Нобиле розе от Широка Мелнишка лоза, което напомня на Франция. Ако още не сте – трябва да се поправите. Та през миналата седмица в Япония бе продадена милионната бутилка на Логодаж, а лично Калоян Махлянов (Котоошу Кацунори) представи българските вина пред взискателната японска публика, което е страхотно признание за български вина.

Между няколко набрани щайги разговарям с Методи Георгиев за лозята, реколтата, очакванията.

„Виното е жив продукт – така както хората, то расте, развива се, ражда, после ляга и умира. И както хората си избират дома, в който да живеят, ние вярваме, че виното си избира и бутилката, в която да се съхранява, затова и в толкова различни бутилки са нашите вина. И колкото по-добре сме уцелили техния дом, толкова по-добре те се развиват.

Ние имаме две емблеми – Мелник 55 и Розе Нобиле, които са многократно награждавани. Нашата черешка на тортата е Мерло Хипноза, което е признато за най-доброто мерло на България и влезе в Топ 10 на вината изобщо на България за миналата година.

Изключително сме доволни от тазгодишната реколта, нищо, че всичките ни лозя са на 3-4 години. И въпреки това, тази година ще е трудна със сигурност, заради цялата ситуация с корона вирус, но ние имаме доста резерви за разработване на българския и чуждия пазари, които досега не сме изваждали на дневен ред. Тъй като на нас това ни бизнеса, нямаме друг, вярваме, че ще излезем още по-силни от тази криза.

Логодаж има заявка за 100 хил. бутилки догодина за Лидл Германия

Нашите вина присъстват на пазарите в Германия, Сащ, Япония, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Чехия. Освен милионната бутилка, която миналата седмица реализирахме в Япония, имаме още една много хубава новина – това е голяма поръчка от Лидл Германия за 100 хиляди бутилки Мелник 55 за догодина. За наша огромна радост, целта ни да представяме българските сортове по света като национален продукт, започва да се случва малко по малко. И дори Мелник 55 като сорт започва да задминава мавруда.

Хубаво е, че хората в България започнаха по-често да пият вино, не казвам повече и това много ни радва. Не е нужно да разбираш от вино – то или ти харесва или не. Това е целта на всички винопроизводители, да насочим в тази посока винената култура.

Искрено се надявам да се обединим с другите изби в региона, защото след обединенията идват постиженията. Така е по цял свят – както на изложения, така и за изграждането на винен туризъм, и ще е много по-лесно за всички. Нашият регион е изключително благоприятен, защото е свързан с религиозен и културен туризъм – тук са Рупите, античния град Хераклея Синтика, буквално на крачка сме от Гърция. Това е българската Тоскана – един от най-добрите региони в Европа за производство на вино и винен туризъм. Трябва да се съберем с колегите и вярвам, че и това ще се случи скоро“.

И тъй като не сме професионални берачи, когато малко преди обяд петричкото слънце безмилостно сипе лъчи и нажежава до 34 градуса, отиваме на сянка, за да нахраним небцето и душата. На хълма, с уникална гледка към лозята, дегустираме охладените вина на Логодаж – перлените мехурчета на естествено пенливото Satin и разбира се Нобиле розе. Тук от избата планират да изградят павилион за дегустации, където сред природата най-добре ще може човек да се наслади на чаша вино, а по-далечния проект предвижда след няколко години край лозята да бъде изградено и модерно шато.

Винарска изба ЛОГОДАЖ, създадена през 1994 г. е разположена в самото сърце на красивата долина по поречието на река Струма в Югозападна България.

В непосредствена близост до лозята се намира средновековният скален параклис „Свети Пантелеймон“, за който се смята, че е бил свързан с най-ранния период от отшелничеството на Св. Иван Рилски.

Западно от лозята, на отсрещния бряг на река Струма се намира възвишението Кожух, остатък от отдавна угаснал вулкан. В подножието му е разположена известната местност Рупите, където е изградена църква „Света Петка Българска“ от пророчицата Ванга.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене