С полицейска патрулка РЗИ служители инспектират училищата в Благоевград за мерките срещу Ковид-19

На проверки по училищата, за да видят каква е готовността за новата учебна година в условията на Covid-19, тръгнаха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Репортер на „Струма” стана свидетел на подобна инспекция, когато още преди 10 часа вчера сутринта в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев”, придружавана от униформен полицай и с патрулка, в училището пристигна служителка на РЗИ. След кратък оглед в учебното заведение инспекторката се настани в будката на охраната при централния вход и повече от 40 минути усърдно попълва формуляри.

Директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова бе щателно „анкетирана” и отговори на множество въпроси, като например колко от помещенията в училището са класни стаи и колко кабинети, по колко часа средно на ден учат гимназистите, има ли физкултурен салон, отделни съблекални, душове с топла и студена вода, плувен басейн… Представителят на РЗИ особено се интересуваше как директорът ще осигури невзаимодействие между учениците. Именно това, според спуснатите от МОН насоки от мерки и правила за новата учебна година, е сред най-коментираните теми. В действителност почти във всички образователни институции се правят реорганизации, за да могат учениците да влизат през отделни входове, да се придвижват по коридорите така, че да няма струпвания.

Учители и директори обаче са категорични, че няма как физическите контакти да се ограничат на 100 процента или. т.нар. невзаимодействие да се реализира напълно, особено при излизането на децата на двора. Някои директори дори коментират дали не трябва да определят дежурни учители, които да ходят по барчетата край училищата и да напомнят на учениците да спазват дистанция един от друг…

Разговори, разговори, много разговори и пак разговори бе съветът на служителката на РЗИ към учителите, категорична, че непрекъснато трябва да комуникират по темата с учениците.

Представителят на Регионалната здравна инспекция провери и дезинфектантите, като установи, че едно шише с препарат 400 мл е „нелегитимен”, тъй като на етикета не е посочен необходимият за ползване номер от МЗ. Затова и препоръката бе от училищата да не се доверяват на думите на продавачите, а преди да купуват дезинфектанти, да проверят в сайта на Министерството на здравеопазването кои препарати са „лицензирани” или препоръчителни за ползване и кои не са.

Що са касае до мерките и правилата, които трябва да бъдат прилагани според спецификата на образователната институция, в ПГТЛП – Благоевград действително са помислили как реорганизацията да бъде максимално ефективна. Наред със зоните за придвижване, дезинфекцията, включително и със закупената за целта машина, в сградата след извършен основен ремонт са обособени три нови класни стаи, две от които за осмокласниците от новите за областта специалности „Асистент на лекар по дентална медицина” и „Рекламна графика”. С оглед на професионалното образование и подготовка и при спазване на мерките, часовете по производствена практика по „Готварство” и „Фризьорство” ще се реализират чрез т.нар. блоково обучение. Вместо всеки ден по един час те ще се вземат накуп. В определен ден от седмицата учениците ще имат по 5 часа практика, колкото е седмичното разписание, и така в този определен период няма да ходят по други стаи, а ще са само в специализираните кабинети по готварство и фризьорство.

От разясненията на служителката на РЗИ стана ясно и че поне на входа на училището трябва да има безконтактен дозатор за дезинфектант, а не обикновен пулверизатор. По този повод Д. Иванова изрази съмнение доколко е ефикасно да се харчат пари за устройство с фотоклетка, което най-вероятно няма да оцелее дълго време и не се знае кой съвестно ще си дезинфекцира ръцете и кой не. Затова директорката попита не е ли по-целесъобразно при влизане на учениците медицинското лице да впръсква лично препарат на всеки, но представителят на РЗИ бе категоричен, че такива са указанията.

Друг спорен момент е изискването за наличие на топла вода в училищните тоалетни. В ПГТЛП са монтирали 3 проточни бойлера по мивките на отделни мокри помещения. Такъв няма на първия етаж, тъй като санитарният възел там се ползва от пребиваващите в специализираните кабинети по практика, които са модерно оборудвани и имат големи мивки с осигурена топла вода. Въпреки това указанията бяха, че топла вода трябва да има и във въпросния санитарен възел.

От разговори с учители и директори репортер на „Струма” установи, че в някои училища изобщо няма топла вода, най-вече за да не се застрашава животът и здравето на децата. Във внушителната сграда на 8 СУ пък има общо 60 санитарни клетки, което означава, че от училището трябва да монтират най-малко 35 бойлера.

„За да се случи това, трябва да извършим цялостна реконструкция на ел. мрежата, което трябва да бъде съгласувано със съответните специалисти и институции. Няма как на своя глава да дупчим стени, да прекарваме ток, и то в мокри помещения, ползващи се от деца. Първо това не е безопасно, и второ, ще влезем в противоречие с пожарната”, коментира директорът на 8 СУ Сергей Биров. Той бе категоричен, че най-важното е всички мерки да бъдат реално приложими и да гарантират безопасността.

Както „Струма” писа, при приемането на педагогически съвет на правилата и мерките за новата учебна година стана ясно, че от 8 СУ възнамеряват да отправят предложение до РЗИ за всяко училище и район да бъде определен конкретен служител /както има квартални полицаи инспектори/. Така при необходимост от образователните институции ще могат бързо и директно да комуникират със съответния експерт, който при нужда да им оказва съдействие. Оказа се, че редица директори и учители също са на мнение, че е много по-добре, вместо да звънят на дежурни „горещи” телефони, да работят с определен РЗИ служител – отговорник за конкретното училище.

След едночасовата визита и продължително писане представителят на РЗИ вчера си тръгна от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост, като предупреди директорката, че до 15.09. ще дойдат отново, а униформеният полицай сподели, че проверката върви по всички училища.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Служителката на РЗИ попълва формуляри в продължение на 40 минути, като преди това щателно „анкетира” директора на ПГТЛП пред погледа на униформения полицай

Паркираната патрулка не смути персонала, които чистиха новите класни стаи за осмокласниците от специалностите „Асистент на лекар по дентална медицина” и „Рекламна графика”

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене