Д-р Вакльов искал да помогне на сираци преди да влезе в болница

Починалият от коронавирус д-р Муса Вакльов е помагал редовно на хората от Белица не само с медицински грижи, но по всякакъв начин. Това заявиха близки на медика, които вчера научиха още една лоша новина – съпругата на медика Ава Вакльова също не успя да пребори коронавируса.

Тя е издъхнала в „Пирогов“. Преди нея коронавирусът отне живота на съпруга й – общопрактикуващ лекар и на сина й – кардиолога д-р Емил Вакльов.

„Това е тежък удар за Белица. Бяха много добри хора, загубата им е огромна и трудно човек намира думи. Те бяха част от семейството на всеки един от нас, приемаха хора по всяко едно време на денонощието. Два дни преди да влезе в болница изяви желание да помогне на бедните хора с дарение“, заяви кметът на селото пред БТВ.

За кметът на общината, това е още по-голям удар, тъй като семейството му са били роднини. Той е загубил чичо, леля и8 братовчед.

„Те бяха добри хора и общественици, бяха лидери на нашата общност и в политически план. Като гръм от ясно небе ни дойде. В рамките на десет дни загубихме това семейство. Отиде си една епоха и трудно ще се възстановим“, каза Радослав Ревански, кмет на община Белица.

Д-р Муса Вакльов е помагал и на сириец, който отскоро живее в района. Медикът е искал да му подаде ръка, за да се сдобие с дом.

Предполага се, че семейството се е заразило от пациенти, които са работили в шивашки цех в Разлог. Практиката на д-р Муса Вакльов е била в с. Бабяк, община Белица и е обхващала пет села, а съпругата му е работила като сестра при него. Състоянието им рязко се е влошило по време на семейната почивка и след кратък престой в благоевградска болница тримата са били транспортирани в „Пирогов“.

Въпреки усилията на лекарите, никой от тях не успя да пребори инфекцията. Тримата медици издъхнаха един след друг в рамките на 12 дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене