Експертно правителство!? Мисия невъзможна… сега!

В България почти два месеца протича радикализиращ се протест, който иска единствено оставката на правителството на Бойко Борисов!

На този фон българският парламент започна своята есенна и последна сесия, а преди седмица Борисов (за да спечели политическо време) се опита тарикатски да подхвърли идеята за „нова Конституция и Велико народно събрание”. Но ГЕРБаджийският проект беше бламиран от експертите – конституционалисти, от опозиционни партии, от президента Румен Радев и от гражданското общество. Пазарлъкът за 120 депутатски подписа за пореден път унизи достойнството на българския парламент, но това явно не вълнува Борисов и ГЕРБ борещи се за власт със сетни сили.

БСП и Президентът Румен Радев ясно заявиха, че мафията не може да извърши реформа или рестарт на държавността. А авторитетното списание също „Политико” констатира, че липсата на контрол от страна на ЕС за върховенство на закона в България е към края си, колкото и Борисов да демонстрира лоялност към ЕНП и канцлера Меркел. Вече на всички е ясно, че се намирме в политическа криза, която прераства в институционална и конституционна, а компроментираното мафиотско-мутренското управление няма полезен ход.

На този фон ДПС, след национално отговорното решение да не подкрепи „ерзац Конституцията” на ГЕРБ, лансира две неработещи за българската държавност идеи.

Първата е за оставката на избраният с почти два милиона избиратели президент Румен Радев, а втората е за сформиране на експертен кабинет от делегитимираното Народно събрание!?

Тези предложения дефакто обслужват не само управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти, но и Задкулисието, към което някои подозират, че принадлежи и част от ДПС.

Ново правителство: дали експертно, програмно или извънземно – излъчено от лишеният от доверие парламент, ще постави България на ръба на гражданския мир! Това би трябвало да разбира философът, д-р Ахмед Доган, който винаги е отстоявал идеята за българската Заедност!

Тази авантюра ще тласне страната към безвластие, а решения на кабинета ще се диктуват от чужди посолства или частни хотели, а авторитетът му ще е нулев във времена на тежка социално-икономическа криза.

Да, експертно или програмно правителство през септември 2019 г. би имало смисъл и щешще да осигури национално съгласие по ключови приоритети за визията на европейска България. Но днес тази идея е неосъществима.

Подобна колаборация с ГЕРБ няма бъде допусната от БСП, начело с Корнелия Нинова, нито от милионите протестиращи срещу мафията и мутрите във властта! Защото по-лошото издание на корумпираното правителство на Борисов 3 би бил анонимен „експертен” кабинет излъчен от сегашното народно събрание!

Днес реалната алтернатива за България е оставката на Борисов, служебно правителство, машинно гласуване и нов парламент – така както го състави Суверенът!

Всичко останало е залъгване на българските граждани, които вече сами искат да определят съдбата си, които ясно заявиха, че повече няма да търпят лъжите на псевдополитиците и задкулисието!

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене