Страсти и скандали в парламента, освиркаха Радев (ОБЗОР)

  • Над половината депутати излязоха при словото му
  • ГЕРБ: Проблемите не се решават с конфронтация и политическа криза
  • ДПС поиска оставка и на правителството, и на президента

Страсти и скандали в пленарната зала белязаха първия работен ден от есенната сесия на народните представители, който бе и първи на новото им работно място – в обновения Партиен дом. Докато метежниците отвън пробваха да окървавят триъгълника на властта със сблъсъци с полицията, емоциите превзеха сградата и отвътре. Напрежението ескалира още при старта на заседанието, когато президентът Румен Радев застана на трибуната, за да направи обръщение към народните представители. Бе посрещнат обаче с освирквания и викове „оставка“, след което над половината депутати демонстративно напуснаха залата. Извън нея по време на цялото му слово бяха парламентаристите от ГЕРБ, ОП, „Воля“ и независимите, а в залата останаха само депутатите от БСП и ДПС.

„Бягството няма да ви спаси от позора“, пък заяви в отговор президентът, след което стартира словото си от трибуната на новата зала на НС със старите мантри от последните седмици, че оставките са неизбежни, повтаряйки всъщност опорните точки на задкулисието и неговите платени метежници. Президентът, който отдавна заяви, че е готов със състав на служебен кабинет, реално пак поиска и предсрочни избори. Но този път по-завоалирано, зовейки парламента, „когато тези оставки станат факт“, да реши кризата, като не гласува каквото и да било правителство в мандата на това НС, нито да се предприемат стъпки към промени в конституцията.

„Призовавам да мислим за предизвикателствата пред страната, а не за тясно партийните си интереси“, апелира в декларация от името на ГЕРБ председателят на групата на управляващата партия Даниела Дариткова, като настоя за преодоляване на разделението в обществото. „Всеки политик има възможност да осмисли своята ролята в политиката. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост със стиснат юмрук призова за метеж и бунт

този, който сее разделение и агресия“, заяви тя, явно визирайки президента Радев.

„За нас разделението е опасност, а не възможност. Ние се отказваме силово да налагаме своите възгледи. Не желаем да насъскваме българи срещу българи“, подчерта Дариткова, като изтъкна, че страната е изправена пред значими предизвикателства, здравната криза не е отминала. „България има един шанс-обединение и национално съгласие. ПГ на ГЕРБ е на мнение, че проблемите не могат да бъдат решавани с конфронтация и политическа криза“, посочи шефката на ПГ на ГЕРБ.

Оставките и на правителството, и на президента Румен Радев поиска в речта си пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От движението се обявиха за експертен кабинет, който да организира честни избори и да изведе държавата от политическата криза, като Карадайъ призова също държавният глава Румен Радев да регистрира партия и да се яви на избори. „Вместо Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра политическото противопоставяне. Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува и Народното събрание. Прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт, както и президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, но г-н Радев ерозира всички институции и държавността като цяло“, посочи лидерът на ДПС.

От БСП заявиха, че България се намира в тежка криза и хората искали промяна, която според червените не се решавала с проекта за нова конституция. От ОП пък изтъкнаха постиженията на управляващото мнозинство, като посочиха, че предстои да бъдат разгледани още редица закони. Сред тях и окончателното премахване на статута на „вечния длъжник“.

Рашидов: Президентът да се извини на парламента

Президентът на републиката си позволи политическа реч, пълна с агресия и ненавист. В нея нямаше дори няма нотка на смирение, помирение и уважение към българския народ. Това заяви шефът на комисията по култура към НС Вежди Рашидов, като посочи, че понятието народ се използва като мантра в демагогията на някои политици. ”Питам българския парламент след мантрата на президента за мутрите кой от вас, депутатите, се чувства мутра? Моля да си вдигне ръката. Госпожа Дариткова ли е мутра, господин Ципов ли, господин Иванов ли, или който и да е? Аз не съм мутра. Затова приканвам президентът да се извини на българския парламент и лично на мен, защото се чувствам засегнат. И все пак България е парламентарна република. Не президентска“, подчерта Вежди Рашидов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене