И СУ – САТОВЧА ОТБЕЛЯЗА ПОДОБАВАЩО ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ

И СУ „Св.св.Кирил и Методий“, Сатовча отбеляза подобаващо Деня на европейските езици. Денят премина под мотото „Единни в многообразието“.

Организаторите на мероприятието бяха учителите по чужди езици: г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език.

Всяка година на 26 септември, съветът на Европа и хиляди граждани по света празнуват деня на европейските езици, ден, в който се чества богатата мозайка от различните езици. Това многообразие допринася за обогатяването на езиковото и културното наследство.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на това удоволствие. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Целта на мероприятието бе да се насърчи изучаването на чужди езици в училището и да се популяризира богатото и езиково и културно разнообразие за повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

Чрез мултимедийни презентации учениците бяха запознати с държавите-членки на Европейския съюз, хронологията на официалните езици, официалните азбуки, официалните вестници, програмите, даващи възможност за обучение в чужбина.

Учениците работиха в различни ателиета: проучваха страните-членки на Европа, техните символи и валутни единици, писаха на различни европейски езици, попълваха въпроси, свързани с културното многообразие и др.

Учениците имаха възможност да се регистрират в националната онлайн игра „Открий превода“ /http://edl-bulgaria.eu/. При правилни отговори на въпросите, те ще участват в жребий за следните награди:

първа награда – таблет;

втора награда – подаръчен ваучер на стойност 240 лв. за покупка от книжарница;

трета награда – подаръчен ваучер на стойност 160 лв. за покупка от книжарница.

„На 28.09. ще участваме в конференцията „Образованието започва с езика“, организирана от еврокомисаря Мария Габриел /htps://ec.europa.eu/education/events/european-day-of-lamguages-2020_bg, а от  30.09 – 02.10 ще се включим в интерактивни, виртуални събития, викторини и игри на различни теми − музика, природа, култура, културно наследство.

Мероприятията са дейности по двата нови проекта на училището по програма „Еразъм+“, КД 2, Партньорство за училищен обмен КА229 – „Активни, креативни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ с партньори – Румъния, Италия, Португалия и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“с партньори Белгия, Румъния, Италия“ сподели за Топ Преса, г-жа Райка Славчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене