Борисов: Ще оцелеят тези нации, които имат девиз „Съединението прави силата“ (ВИДЕО)

„Ще оцелеят тези нации, които имат девиз „Съединението прави силата“, но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Те първи ще се измъкнат от кризата. Другите ще изпаднат в тежки политически кризи, няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки“. Това заяви премиерът  Бойко Борисов по време на традиционната посланическа конференция, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от МС.

Във фокуса на двудневния форум с участието на 71 български посланици са последиците от кризата, причинена от COVID-19. Сред обсъжданите теми са и други въпроси от европейския и световен дневен ред.

Борисов благодарил на ръководителите на дипломатическите ни мисии за активната им работа по време на пандемията, така че България да реагира възможно най-адекватно на кризата като започне сама да произвежда медикаменти и защитни облекла, не само за нуждите на страната, но и в помощ на други държави.

„В рамките на 2-3 седмици успяхме да защитим хората на първа линия в борбата с COVID-19. В България ние първи затворихме, първи разхлабихме мерките. До този момент това ни се отплаща сравнително добре“, акцентирал Борисов.

„Предстоят изключително сложни месеци за Европа“, категоричен  бил премиерът. Борисов отбелязал сериозния спад на БВП в световен мащаб и опасенията, че обстановката ще се усложни в зимните месеци. Премиерът се спрял на безпрецедентните преговори на Европейския съвет през юли, когато след 5-дневно заседание европейските лидери постигнаха съгласие по новата Многогодишна финансова рамка и Инструмента за справяне с последиците от кризата с COVID 19.

„Всички очакват с нетърпение фондовете за подпомагане, но те имат редица обвързващи клаузи, а и държавите членки все по-трудно отделят средства, поради проблемите, които самите те имат“, добавил той.

В рамките на видеоконференцията били обсъдени още темите за Зелената сделка на ЕС, големите енергийни и инфраструктурни проекти, които реализира България. Борисов поставил акцент в изказването си за важността от приемането ни в чакалнята на Еврозоната, където има прозрачност на всяка една финансова операция.

„Съпротивата за това е изключителна голяма и мисля, че трябва да се удържи в тази посока, защото особено Вие, които сте посланици в страни, които са от Еврозоната, надали има нужда да Ви убеждавам каква е разликата дали си в Еврозоната или не си“, посочил още премиерът.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене