Дни преди 15 септември: Колко ще ни струва първолакът?

Около 270 лева трябва да отделят родителите на първокласниците за тетрадки, материали за писане и рисуване, допълнителни помагала, екип и кецове за физическо и раница, в която да приберат всичко необходимо.

Към „училищната униформа“ на децата наесен обаче влизат и маските, които ще бъдат задължителни по коридорите, и лични дезинфектанти. Така COVID-19 вдигна разходите до 330 лв. и за да гарантират сигурността на децата си поне до Коледа, родителите трябва да предвидят още 60 лв.

Картинките с колички, камиончета, кексчета, цветя, маймунки, Спайдърмен и най-различни фигури оскъпяват детските маски значително спрямо тези със същото качество, но за възрастни. На пазара те най-често могат да бъдат намерени на цени между 7 и 8 лв. На едно хлапе обаче му трябват поне три маски – две, за да може да я смени по средата на деня, и една резервна, ако, без да иска, я замърси.

Стандартно всяка от тях издържа между 30 и 50 изпирания, или около два месеца с присъствени учебни занятия. Така за да бъде подсигурена сигурността на хлапето до Нова година, родителите на първолаците трябва да предвидят поне 40 лв. за шест маски. Въпреки че в училището ще има осигурени дезинфектанти в класните стаи, на входовете и в коридорите, мама и тате ще предвидят такъв и за детето си. Те са между 3-4 лв., като един стига за 3-4 седмици. Така за да има с какво да си почиства детето ръчичките по време на час първите четири месеца от училище, трябва да се заделят още около 20 лв. от семейния бюджет. Като се тегли чертата, само до края на годината трябват около 60 лв.

Ако мерките в училищата продължат по-дълго, то след коледната ваканция ще трябва да се закупят още предпазни средства и сумата ще набъбне значително, пише Монитор.

За часовете по „Български език и литература“ родителите трябва да закупят 5 тетрадки с тесни и широки редове за работа в клас, които струват между 50 стотинки и левче. Те трябва да подготвят 10 бр. червени квадратчета от дебел картон 2 см/2 см и същия брой сини квадратчета от картон 2 см/2 см, за чието съхранение трябва да предвидят кутийка или малко пликче, които ще излязат общо около 2 лв. За да има с какво да пишат, им трябва по един добре подострен червен и син молив или един с двата цвята. Те ще са необходими при отбелязване съгласните и гласните звукове/букви в думите. Двуцветният молив е около два лв. Така за всичко по писане трябват около не повече от 10 лв.

По математика сумата е малко по-голяма, защото освен 5 тетрадки с големи квадратчета за работа в клас и поне две сини химикалки и една с цветен пълнител общо за 7 лв. трябва да се закупят и допълнителни пособия.

Родителите трябва да предвидят инструменти за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват около 8-10 лв., както и дидактически материали – сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи около 5-6 лв. За да има къде децата да съхраняват моливите, дидактическите пособия, инструментите за чертане, родителите трябва да закупят и несесер. Те са един от най-големите разходи на родителите, защото, дори и празни, излизат около 20 лв. Така за да има детето всичко необходимо за часа по математика, трябват още поне 40 лв.

За часовете по „Технологии и предприемачество“ и „Изобразително изкуство“ също трябва да се закупят материали. За заниманията по трудово трябват ножица, лепило, пластилин, както и дъска и малко пластмасово ножче за рязането му, тиксо и гланцово блокче, които общо излизат около 8 лв. За да се купи всичко необходимо за заниманията по рисуване, са необходими малко повече средства. За цветни моливи, флумастери, водни бои, две четки – плоска и тънка, блок за рисуване формат А4, мушама с размерите на чиновете и съд за водата родителите трябва да броят около 25 лв.

Една тетрадка с бели листове малък формат трябва и за часовете по „Родинознание“, която е около левче.

За всички тетрадки, моливи и материали за писане, чертане и рисуване трябват около 80 лв. Наред с тях обаче трябва да се помисли и за допълнителните учебни тетрадки, сборници и помагала, които се закупуват отделно.

„Ограничили сме помагалата до едно на предмет и то ще се използва за допълнителната подготовка на учениците. Не искахме да натоварваме семейния бюджет на родителите с оглед на сегашната ситуация и за всичко необходимо им трябват около 50-60 лв.“, обясни директорът на училище Данко Калапиш. Така всичко ще излезе около 130 -140 лв.

За да са изрядни учениците по физическо възпитание и спорт, родителите трябва да закупят на децата си и спортен екип, гуменки или маратонки-за салон и за навън, както и бяла тениска. В най-добрия случай всичко ще излезе около 60 лв. Родителите ще трябва да закупят и радължителната раница, но да предвидят двойно повече, ако искат да е с колелца или анатомична. Ако картинката е определяща при избора, то могат да се „разминат“ и само със 70 лв.

По 250 лв. еднократна помощ за 43 800 малчугани

По 250 лв. еднократна помощ ще получат децата, записани в първи клас през учебната 2020/2021 г. Очаква се да бъдат подкрепени около 43 800 хлапета. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта за следващата учебна година е до 15 октомври.

Охраната се включва в дезинфекцията

В училището са осигурени дезинфектанти, пръскачки, с които да почистват санитарните възли, а я тях има топла вода и сапун.

„Само в едно от четирите ни помещения в едната сграда няма топла вода, но за корпуса на малките ученици е осигурена“, уточни Калапиш. За да се извършва дезинфекция по разписанията на РЗИ през лятото са наети и две хигиенистки. В училището за тях има 6 щатни бройки, но досега само 5 жени са се справяли с почистването. Сега са наети още 2- на 8 и 4-часов работен ден. Охраната също ще бъде впрегната в дезинфекцията.

За учителите пък са осигурени шлемове, които са закупени още по време на изпитите от миналата година. Има и ръкавици, за тези, които искат да ги ползват.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене