Демони кръжат до чудотворен извор край Перник

Демони пазят чудотворен извор между пернишките села Боснек и Чуйпетлово. Вечер тъмните създания с човешки фигури и глави на бик излизат, за да дебнат за грешници, дошли да търсят спасение край живата вода. Това разказват местните хора, които неведнъж са били свидетели на чудесата, които стават близо до феномена, съобщава Ретро.бг.

Те са категорични, че живата вода разпознава кой е грешен и не се е покаял. Когато такъв човек се изправи пред извора, той пресъхва в миг. Едва след период от време от него отново започва да блика вода.

Според легендата недостойните за чудото на водата дори изчезват. И днес се разказват истории за повлечени от тъмните сили грешници. Те изчезват в кладенеца, както тукашните наричат извора.
За тях не е загадка защо водата идва на пулсации. Според учените става въпрос за карстов извор, който събира водите си в подземна кухина и той не извира, докато въпросната кухина не се напълни. Обяснението на местните обаче е далеч по-различно. Те вярват, че водата избира пред кого да се покаже и на кого да помогне. Така е векове, твърдят хората от Боснек и разказват, че за него се знае още от XII в., когато е бил описан от османски пътешественик. Той нарекъл извора Чешмата на щастието. Твърди се, че водата ѝ е лековита.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене