Журналистика на фентъзито: Няма нищо за Делян Пеевски? Ще си измислим!

Аз за протестите в чужбина не знам….ще си измисля!“ Помните ли тази крилата изцепка на любителката на протести и подсъдими олигарси – журналистката от Божков TV, както стана известна bTV, Канна Рачева? Всъщност „ще си измисля“ не е просто лаф или изцепка, това е диагноза.

На цяла една гвардия от придворни журналисти на хонорар при задкулисието, обслужващи машината на същите тези подсъдими олигарси за пропаганда и манипулации. Доказателствата са толкова много, че като в стария виц за ченгетата вече не смеем да си отворим и хладилника. Да не вземе да изскочи и оттам някой агент на ДС.

И като сме на темата, в тази лавина от фалшиви новини и клевети, с които ни заливат ежеминутно, ежечасно и ежедневно, ясно се вижда, че подобно на руската пропаганда и производната й българска – Прокопиев стайл, си има рецепти. С различни компоненти, но една и съща основна съставка – основният враг на цялата тази сбирщина от задкулисни играчи и придворните им пионки, опитваща се да държи в плена на манипулациите цялото общество – депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Рецепта №1 Нямате факти? Просто ги измислете!

Пример – Afera.bg в колаборация с Fakti.bg

„Този тип дезинформация просто измисля истории“, постави диагнозата още преди четири години групата за проследяване на пропагандата с руски произход в европейските медии East StratCom Force. Същото звено описа и рецептите за забъркване на дезинформации, по които се движат сайтовете, бълващи фалшиви новини. Изцепката на журналистката от Божков TV просто показа това, за което отдавна алармираме – че мейнстриймът на задкулисието облъчва общественото пространство и у нас, и в чужбина с манипулации, „сготвени“ именно по руска матрица. Най-пресният пример е от днес, когато сайтчето със съмнително финансиране и още по-съмнителна чистоплътност Afera.bg сътвори истинско фентъзи именно по тази рецепта, препечатано със скоростта на светлината от друга подобна интернет страница – Fakti.bg. “Пеевски купил къщи на Борисов и Мавродиев на п-в Халкидики заради заслугите им при фалита на КТБ”, пуснаха вентилатора двете „издания“. Какъв е източникът? Анонимен журналист от Божков TV, който – видиш ли – написал писмо до Afera.bg, че в сутрешния блок трябвало да им гостува бившият депутат от НДСВ със сикаджийско минало Димитър Ламбовски, за да им разкаже тези неща, но така и не го направил. Доказателства? Нула. За сметка на фактите, доказващи, че говорим именно за инсинуация по рецепта №1. Те са цяла лавина.

Да оставим настрана, че понятието „анонимен журналист-източник“ е оксиморон, познат само в пропагандата, но името на Ламбовски изобщо не е било анонсирано като гост на Божков TV през последните седмици. За разлика от това изскочи от трагикомичния лайф на Прокопиевия бивш правосъден министър и настоящ сламен лидер на партията му „Да, България“ Христо Иванов, родил скандала с Маджо и упорития опит на Пинокио да се крие от темата за бившия основател на СИК и настоящ банкер. Толкова за източниците на това фентъзи. Що се отнася до другите съставки на манипулацията – те са просто микс от предъвквани хиляди пъти стари опорки от мейнстрийма на олигархията, опровергавани също хиляди пъти от самите факти. Като например фалита на КТБ, с който Пеевски няма нищо общо, за разлика от любимия и на двете издания подсъдим банкер-беглец Цветан Василев, източил милиардите от трезора-пирамида и духнал зад граница, за да финансира подобни писания. Или пък с покупката на къщи в Халкидики, камо ли на името на Мавродиев или Борисов, с които депутатът от опозиционната ДПС също няма нищо общо. За сметка на това съвсем наскоро лъсна, че соцлидерката Корнелия Нинова например, която се явява основен говорител на опорките на вече изброените подсъдими олигарси, лъсна като горд собственик през подставени лица – висши партийци, на хотел именно на този полуостров за десетки милиони. Разкритие на „Телеграф“, за което няма да откриете и дума във вече споменатите две издания. Защо ли?

Делян Пеевски обаче има общо с цяла поредица законодателни инициативи, сложили прът в колелата и да олигарсите, опитващи се да източат всички ресурси на държавата, и на мейнстрийма, с който ни заливат с пропагандата си. Така например, именно по негова инициатива, всички издания в страната, в това число и онлайн медиите, трябва да декларират всяка година източниците си на финансиране. Мислите ли, че Fakti.bg и Afera.bg са го направили? Въпросът е риторичен. Отговорът – в регистъра към културното министерство, в който няма и помен от тези т.нар. медии. Сигурни сме, че няма нищо общо с финансиране под масата от обвиняеми и подсъдими олигарси, заливащи с откровени лъжи враговете си.

Рецепта №2: Вземете парченце истина и добавете лъжица въображение

Пример: Пинокио и сие

Тук дори не можем да изброим медиите, които взеха участие в нелепия опит на Прокопиевия бивш правосъден министър, далеч не случайно известен като Пинокио, да замаже обвързаностите си не само с олигархията, но и със силови групировки. Трудно е да изброим и различните версии, които даде за скандала с Маджо и с които реално се саморазобличи. Не само себе си, но и партньора си в разговора и в задкулисните сценарии Димитър Ламбовски, когото първо сложи в категорията „случаен познат“, след това „мутра“, а накрая го изкара „източник“. За сметка на това, въображението, което вложи в манипулациите далеч надхвърляше лъжицата, препоръчана в руската рецепта. Така, Христо Иванов, пробвайки да се отърве от надвисналата сикаджийска сянка, по стар маниер се опита да я пришие на кого? На Делян Пеевски, разбира се. Явно надявайки се, че хората ще се хванат и на тази въдица. Но си остана с надеждите, защото и лайфът му, и собствената му реакция на крадец, хванат в крачка, показаха достатъчно недвусмислено истината.

Рецепта №3: Оставете истината във фризера

Пример: Христо Иванов, ГМО партията „Да, България“ и целият мейнстрийм на Прокопиев

Една от най-живописните местности по Южното Черноморие – Буджака, от години е окупирана от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, съдружниците и придворните му журналисти. При това, след като са я изкупили на бакалски цени – за 50 ст. до 2 лева квадрата. Жителите на Созопол също от години протестират срещу палатите и дуварите им, незаконно блокиращи свободния по Конституция достъп и до скалите, и до морето. Прокуратурата само преди няколко седмици изброи цяла редица нарушения на законодателството по ивицата на юг, най-фрапиращото от които се оказа именно палатът на Иво Прокопиев, мърсящ на всичкото отгоре морето с отпадните си води. Но за героичния „борец срещу беззаконията“ Пинокио тази тема не съществува. Както впрочем и за медиите от мейнстрийма, финансиран и от него и от другарите му олигарси. И тук далеч не говорим само за „Капитал“, един от придворните журналисти в който – Йово Николов, също е опънал палат на Буджака, блокирал достъпа до ивицата и построен с пари от незнайно къде. Нито за „Дневник“ – другото издание, което официално се води в групата на Прокопиев. А за още десетки знайни и незнайни медии, в това число и Божков TV. Досущ като в третата рецепта, описана от East StratCom Force – дезинформация, оставяща истината във фризера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене