Рибново оказва да плаща такса за вода докато от чешмите им тече кал

Наблюдаващата група от Рибново изненадани от бързата реакция на институциите във вододайната зона на селото, исканията на хората обаче остават, заплашват, че спрат да плащат такса вода на ВиК

Миналият ден голяма група млади мъже от Рибново отново отидоха да проверят дали след тревожните им сигнали за мътната вода която тече от чешмите в селото заради минаващите през самото водохващане на камиони на дърводобивни фирми които упражняват сеч в района,останаха приятно изненадани, че вече там е свършена доста работа .
Проверката бе осъществена на водохващането в местностите,, Дивите кози,, и ,,Влашките мандри,, където е извора и дерето от където водата за селото влиза във водохващането. Младите мъже предприеха и направиха маркировка и с табели обозначиха както територията на вододайната зона така и периметърът в който добиването на дървесина да е абсолютно забранено.
Пред репортер на Топ Преса мъжете акцентираха върху видяното и споделиха,че там буквално в рамките на един ден след тяхната остра реакция преди седмица и публикуваните първо в Топ Преса снимков и, видео материали,реакцията от страна на Министерството на земеделието и горите и от ЮЗДП Благоевград е била буквално светкавична .
Ето какво коментираха пред медията ни групата мъже които реагираха и подадоха тревожните сигнали в социалните мрежи за проблема който тежи от 12 години на плещите на цялото население на най- голямото село в община Гърмен Рибново .Много активен по случая бе и кмета на селото Мустафа Ликов който чрез административните лостове реагира много бързо и призова ресорните институции да вземат този път бързи и адекватни мерки . :
„Слизайки на пътя над водохващането, видяхме че служители на ВИК са работили и буквално за един ден с верижна машина са направили път до водохващането буквално до реката,а до сега се твърдеше ,че не можело машината да слиза до там.
Значи е можело, сега вече има широк път и техника и автомобили слизат спокойно, вратата пред водохващането е оградена вече със мрежа, има и от едната страна и поставена ограда тел.
Долу във водохващането установихме ,че калта е изчистена, отливано е и бетон,което говори ,че все пак е започнато нещо да се прави, което е добро начало и ние благодарим за бързата реакция на институциите .
Но дерето от към „Влашките мандри“ е отвърнато и не влиза във водохващането, и ние отново задаваме въпроса ЗАЩО , и в тази връзка имаме нашите въпроси и изисквания та ако ще нека се приемат и за съвети . На клипа който сме предоставили ясно се вижда дерето от където идва водата от,, Дивите кози,,. На едното дере което с тръба е докарано до водохващането, трябва максимално бързо да да се направят следните неща – да се изчисти от калта и пясъка, защото буквално тръбата не се вижда и в нея влиза малко вода, да се направи бент с бетон, да се сложи тръба над дерето, да се изсекат падналите изсъхнали дървета и да се дренира със трошен камък, за да не влиза кална вода и да не замръзва защото идва зима и отново ще имаме проблем.
Тръбата която е откарана от там към водохващането на някои места е открита и тя трябва да се покрие и да се сложи вата за да не замръзва.
За дерето което са го отклонили от местността,, Влашките маднри,, има много какво да се желае за решаването на проблемите които идват от там. Готви сме и ние при нужда да се включим и да помогнем с доброволен труд само и само веднъж за винаги тези дългогодишни проблеми с питейната вода на нашето село да бъдат решени веднъж за винаги .
След като вече има реакция от министерството на земемдилието и храните, от шефа на ЮЗДП Благоевград, разбрахме че на мястото на отстранения шеф на ДГС „Места“ има нов директор-госпожа, и тези дни е наредено на всички служители на ДГС „Места“, да се насочат към нашия проблем и да помогнат за ограждения и маркировка на вододайните зони и огледи.
Ние обаче настояваме за среща със тях защото по добре познаваме района и можем да им бъдем полезни , да се намери алтернативен път и за „Дивите кози „и особено за „Влашките мандри“, да се забрани минаването на всякаква техника, коне и каруци, мотори и др., да се забрани извозване на дървен материал,както и от там да не се минава и да не се пашува.
Ние днес като бяхме на место оградихме цялата вододайна зона от,, Влашките мандри,, Дивите кози,, и Водохващането с маркировка и указателни табели като на тях изрично написахме какво трябва да се направи, а именно „Спрете сечта,, Запазете природата,, Вододайна зона,, Водата е богатство,,. Никакво добиване на дървесина вече в тази зона, ние ще следим и всяка седмица ще сме там и при нарушение или преминаване отново върху водата с камиони, ще предприемаме крути мерки, ще прилагаме и самоуправни действия срещу нарушителите.
Също така светкавично ще сигнализираме органите , министерството и навсякъде където е необходимо ,но това кощунство трябва да бъде спряно.
Очакваме ДГС „МЕСТА“ да се свърже с нас и заедно на място да видят и обсъдим нашите маркировки с което помогнахме на зоната в която не трябва да се сече, да се складира дървесина,а всичко това да се осъществява по друг път,който го има и буквално слиза близо до самото стопанство.
На място и в наше присъствие настояваме да дойдат и да видят с очите си какви поразии са нанесени.
Надяваме се до 1 месец да има окончателно решение на проблема с питейната вода на село Рибново . Настояваме да се започне да се работи адекватно и в полза на населението както от страна на новото ръководство на ДГС „Места“, така и от страна на ВИК Благоевград.
Категорични сме ,че няма да спрем, постоянно ще сигнализираме и взимаме активност, докато се спре сечта в тези вододайни зони докато не се направи дренаж на деретата за да протече най- после чиста вода.
Отказваме да плащаме за калта която тече от чешмите ни , идва зима и отново има опасност Рибново да остане без вода,заради замръзване на деретата.
Надяваме се за бърза и адекватна реакция ,за да може заедно да решим веднъж завинаги този проблем, не заради един или двама души, не заради зелени или червени, а заради нас, 3000 жители на село Рибново, за нашите деца.
Престъпление е , да има толкова вода във Балкана и заради изсичането на дърветата около тези вододайни зони, да останем завинаги без вода и една ивенстиция от милиони левове за водохващане, да остане като паметник за срам на поколенията .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене