Неврокопско с кауза – хора и бизнес даряват пари за ангиограф

Наскоро здравното министерство разреши в МБАЛ „Иван Скендеров”-Гоце Делчев да се изгради инвазивен център. За бъдещото кардиологично отделение обаче е необходима скъпа апаратура. Най-важен за дейността на новото болнично звено е ангиографът. Вече са проведени няколко срещи на кметовете и председателите на Общинските съвети от Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Защото става въпрос за голяма инвестиция за този апарат от порядъка на 800 000 лева.

„Само нашата община няма как да си позволи подобна сума. Болницата ни обслужва пациенти от четирите общини в региона. Има много голяма съпричастност от страна на колегите да наберем необходимите средства и да закупим апаратурата, направили сме искане до Министерстовто на финансите, до народните представители да помогнат, разчитаме, че оттам ще има подкрепа, но идеята ни е да призовем и населението да помогне”, коментира кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов.

Защото е важо да има възможност за бърза реакция в местната болница в първите минути след получени инфаркти и инсулти. Затова е важно да заработи такова отделение, да се помогне на пациентите. Да не умират хора, докато ги транспортират чак до Благоевград или София, които са съответно на 100 и 200 км от Неврокопско.

Мащабната дарителска кампания стартира едновременно и в четирите общини. В бъдеще се очаква столичната УМБАЛ „Света Екатерина” да подкрепи гоцеделчевската болница с екипи, като спецалисти ще работят заедно с местните лекари. Ще се поканят и лекари, които са в доболничната помощ, които имат квалификация да работят в инвазивното отделение. Когато има по-проблемни ситуации, ще се ползват услугите на специализирани болници. „Това е проект, който от 2 години го готвим с болница „Света Екатерина” и сега получи положително решение със заповед на здравния министър. До края на ноември ни е срокът и трябва да се справим. Очакваме в дарителската кампания да се включат активно и гражданите, и представителите на бизнеса, вече сме изпратили писма до различни фирми”, каза още кметът Москов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене