ВМРО отбеляза 117-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Структурите на ВМРО в цялата страна отбелязаха 117 години от избухване на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Разлог

На 31 август (петък) евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки се включи в отбелязването на годишнината от въстанието в местността „Предел“, която е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край. На събитието присъства кметът на град Сандански Атанас Стоянов, както и членовете и симпатизантите на ВМРО – Разлог.

Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Джамбазки, който напомни за огромната жертвоготовност на участниците в него.

Велико Търново

С почетна стража, поднасяне на венци и цветя пред паметник „Майка България“ във Велико Търново членове и симпатизанти на ВМРО отбелязаха 117 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Въстанието остава най-големият подвиг, най-голямото усилие на целокупния български народ за национално освобождение и обединение на българите във всичките краища на България, каза в приветствените си думи Евгени Коев, общинският съветник и председател на  Общинската структура на ВМРО във Велико Търново.

В своето приветствие към членовете и симпатизантите на ВМРО, дошли да почетат паметната дата, народният представител доц. д-р Милен Михов също напомни, че Илинденско-Преображенското въстание е акт на върховна изява на стремежа за национално обединение на всички българи и наблегна на промененото и изкривено възприемане на основни ценности, като „родина“, Нация, Дълг, БОГ, Семейство, приятели.

Кюстендил

С тържествено слово и поднасяне на венци и цветя ВМРО – Кюстендил почете 117 години от Илинденско-Преображенското въстание .

Русе

ВМРО – Русе отбеляза със скромна церемония паметта на Илинденци. Поднесоха цветя на плочата, с която увековечиха заслугата на Тайните офицерски братства за освободителното движение на българите от Македония и Одринско.

Тук, в родния ми град, дейност е развивал началник-щабът на въстанието – Борис Сарафов, а също и генерал Протогеров, Тома Давидов и много други достойни българи, които са зарязали положение и кариера в Княжеството, за да отдадат живота си на народното дело и да разтресат устоите на Турската империя.

С тези думи се обърна съпредседателят на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов към членовете и симпатизантите на ВМРО.

Попови ливади

Годишнината бе отбелязана с възпоменание пред паметника на Гоце Делчев. В него участва евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Стоян Божинов, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, както и много членове и симпатизанти на ВМРО в областта.

Делото на Илинденци не е довършено. Наша задача и отговорност е да го направим. За мен, за ВМРО, за нас – българите, Македония не е нито северна, нито южна, нито долна, нито горна. Македония е братска, втора българска държава на Балканите.

Вечна слава на героите, така завърши словото си Ангел Джамбазки.

София – град

По инициатива на женската организация на ВМРО в град София бе отслужена панихида в памет на подвига на Илинденци пред Войнишкия паметник в парк „Св. Троица“.

На събитието присъства и заместник-министъра на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО – д-р  Султанка Петрова. Тя отправи и поздравителен адрес, в който призова да не забравяме героичните им действия и следваме достойния им завет за единност и защита на националните интереси! Нека винаги носим в сърцата си техния борбен и горд дух, че сме българи!

София – област

Край местността „Камена Колиба“над с.Бели Искър,структурата на ВМРО – Самоков отбеляза годишнина от избухването на най-голямото въстание в историята на България – Илинденско-Преображенското. Въстание чиято единствена цел е била Освобождението на Македония и присъединяването и към майка България.

Заместник областният управител на София Николай Борисов и членове на организацията от Самоковско се поклониха пред делото на Илинденци.

Ямбол, Сливен, Нова Загора

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя членове и симпатизанти на ВМРО – Сливен  Ямбол и Нова Загора отбелязаха 117 години от Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на войводата Хаджи Димитър в Сливен.

На събитието присъства народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова, която сподели:

Дълбок поклон пред всички, посветили живота си на делото за освобождението на Македония и Одринско, загинали за обединението на българския народ!

Малко по-късно Мария Цветкова със своите съмишленици от ВМРО – Ямбол отбелязаха годишнината пред паметника на загиналите инзовци за Родината в ямболското село Генерал Инзово.

Плевен

ВМРО-БНД, гр. Плевен се преклони пред паметника на Парашкев Цветков, герой от Илинденската епопея! Вечна слава на героите!

Варна

117 години от избухването на Илинденско-Преображенско въстание. С венци и цветя, ръководствата на ВМРО Варна почетоха подвига на всички онези герои вдигнали се и жертвали се за освобождението и обединението на всички българи. Поклон пред героите!

Благоевград

Структурата на ВМРО в града, заедно с представителя на ВМРО в Европейския парламент – Ангел Джамбазки, депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ – Стоян Божинов, кмета на община Сандански – Атанас Стоянов и заместник областния управител на града – Иван Стоянов, се включиха в официалното отбелязване на годишнината.

Те поднесоха цветя пред паметника на Тодор Александров. След това присъстващите се отправиха на възпоменателно шествие по улиците на града, посветено на паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание.

Ангел Джамбазки в словото си призова „Да бъдем достойни за тях!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене