Мистика от древността край Якоруда

Представете си, че по някакъв мистичен начин сте се върнали стотици години назад във времето.

Мистика от древността край Якоруда

Представете си, че крачите из земите на бесите. Още Херодот разказва, че бесите никога не са били подчинени на никого и са пазили светилището на Дионисий. В това светилище са се правели предсказания за бъдещето, подобно на Оракула в Делфи. И до днес тайна остава местонахождението на това свещено за бесите място, но следите от древния култ могат да се открият на много места в Родопите, Пирин и Рила.

Мистика от древността край Якоруда

Недалеч от входа на Национален парк Рила над хижа Трещеник, разпръснати по поляни и под сянката на дърветата и до днес са оцелели десетки свещени олтари. На тях древните поклонници са правели възлияния – оставяли са дарове на бога Слънце.

А какво са предлагали на своя бог? Най-скъпото и най-божественото, с което са разполагали. В изсечени в скалите кръгли ямки те са сипвали вино, мед, мляко и вода.

Мистика от древността край Якоруда

Макар от тези времена да са минали векове, и днес всеки може да направи своето възлияние в чест на Дионисий. Да затвори очи, да се обърне към слънцето, да помисли за съкровеното си желание и да остави дарове на езически богове на нашите предци.

В целия район има интересни култови обекти, светилища, а легенди от древногръцката и тракийската митология оживяват пред очите ви. Дали и светилището на Дионисий не е сред тях?

Из района ни развежда Илиян Бучков – хижар на хижа Трещеник (на 15 км от Якоруда). Той познава отлично планината, от години обикаля и открива парченца от миналото и търси връзки между историята и легендите. Показва откритията си на всеки, който прояви любопитство. Според него на връх Лопатица има останки от градеж, които точно отговарят на описанията на древните автори. Досега светилищата не са проучвани от археолози и все още точните им функции са обвити в загадъчност, а около тях витаят легенди. И няколко тома няма да стигнат да се опишат интересните му открития.

Освен светилищата, в района има и куп любопитни дестинации като Царския трон, кромлеха в местността Торица, побити камъни във формата на спирала, слънчев часовник, изсечен в скалите…

Илиян разказва, че към тези места има голям интерес от страна на хора, интересуващи се от езотерика. Казват, имало много силна енергия тук – древните светилища не са се правели на случайни места. Не по-малък е и интересът на иманярите, които имат свои легенди кажи-речи за всеки камък и неуморно търсят ли, търсят съкровища.

За съжаление светилищата в района не са маркирани. Ако рилските пътеки ви отведат до хижа Трещеник, можете да разпитате Илиян за тях. Той не просто ще ви разкаже, а ще ви накара да се почувствате част от миналия живот на района.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене