Плевнелиев: Отказът от актуализацията ще е опит за умишлено спъване на държавата

Плевнелиев

Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в държавата ще бъде драматична. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на консултациите с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

Президентът заяви, че държавата има падеж на дълг от 2 млрд. лева (бел. ред. – т.нар. облигации на Милен Велчев, с които беше обърнат външния ни дълг от долари в евро), а 1 млрд. трябва да отидат за строителите, защото ако не се платят, ще ги загубим и от Европа (бел. ред – това са пари по европейски проекти като например строежа на „Хемус“, където строителите стачкуват за неизплатени средства). Затова според държавния глава фискалният резерв всъщност възлиза на 3,8 млрд. лева, а не на 8 млрд. лева. „Дайте решение, защото в момента не чувам хоризонт. До понеделник да преосмислите позиции”, призова държавният глава. Той допълни, че има реална опасност България да пропусне да усвои много пари от европейския бюджет.

„Чух обвинения – президентската институция участвала в предизборната кампания – не участва и не взема страната на ГЕРБ или на БСП. Но взема страната на пациентите, на болниците, на общините, на строителите“, отчете Плевнелиев.

На констатацията, че служебното правителство трябвало да се занимава само с избори и затова нямало да му дадат и бюджет, президентът каза, че политическите сили не очакват от назначавания от него кабинет да реши всички наболели проблеми на държавата, но то трябва да може при нужда, при необходимост, да сключва договори за фискална защита и финансова стабилизация.

Ако това не стане – служебното правителство единствено, което ще трябва да прави, е да реже. Ако не реализираме бюджета, това ще е съдбата на служебното правителство – да реже. Държавата ще бъде умишлено спъната. Виждам опит да бъдат завързани удобно ръцете на служебното правителство“, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че при отказ да се гласува актуализацията държавата ще се изправи пред изкуствено създадени и нарочно предизвикани проблеми. Може би целта е да се заметат следите на някой, предположи Плевнелиев.

Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата, допълни той, като уточни, че това ще отнеме поне 2 седмици.

 actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене