Без категория

Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл

болница

Да се обособят шест високотехнологични болници във всеки от шестте икономически района в страната и те да извършват всички възможни услуги. Част от сегашните лечебници пък да се трансформират в болници за долекуване.

Това е една от мерките за подобряване на ефективността на здравната система, която предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Заедно с директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова днес синдикатите се обединиха около твърдението, че държавата категорично е избягала от отговорност в областта на здравеопазването.

Доказателство, че държавата е избягала от отговорност за здравеопазването е фактът, че не можем да установим на каква цена в България се внасят медицинските изделия. Не знаем цената на една става, посочи директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. Според нея друг парадокс, който доказва необходимостта от глобална промяна в сектора е фактът, че хронично болните у нас биват откривани най-често в големите болници, а мястото им не е там. Те трябвало да са в малки лечебни заведения близо до дома.

Директорът на Касата заедно с Федерацията на синдикатите в здравеопазването се обединиха около идеята, че не е възможно да се вдига здравноосигурителната вноска сега. Нужна била реформа на управлението на средствата в здравеопазването, защото основната грешка била в това, че ресурсът се харчел неефективно и не се е търсел здравен резултат.

„Обърнахме здравето на търговия и започнахме да гледаме на пациента като на ходещ портфейл“, каза д-р Иван Кокалов, който представлява синдикатите в здравеопазването. Той призова тези, които носят отговорност за присвояването на 1,4 млрд. от здравните ни вноски, да намерят 328 милиона лева, за да актуализират бюджета на касата за тази година.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене