Борисов изтръпнал за бюджета, но иска да си стоим у дома

„Единствени не си затворихме църквите в света, дано да има добър знак“

Премиерът Бойко Борисов отново призова да се спазват мерките, да не се пътува, за да не последваме примера на държавите, които са тежко засегнати от епидемията с коронавируса.

Тежък Великден, ние единствени не си затворихме църквите в света, дано да има добър знак. Призовавайте да си останат вкъщи, апелира Борисов пред медиите.
„И аз като гледам как вървят приходите в бюджета с финансовия министър, изтръпвам, но знам, че трябва да ви пазим живи и здрави. После ще се оправим, сигурен съм“, каза премиерът в отговор на въпрос кога ще охлабим мерките. Той напомни, че няма лекарство, ваксина, иначе и той чакал от шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски да му каже, че това може да стане.

Според него много политически лидери правят така „успокояваща терапия на народа“, но това не е честно.

„Ще разнесат вируса, ето днес рекорд в Щатите, хиляди умрели, рекорд вчера във Франция. Като почнете да отчитате 100-200-300 умрели, тогава ще ми зададете този въпрос, аз не съм пъдарин. Като стане като в другите държави да ползват хладилните камиони не за месо, а да съхраняват трупове или площадките, където се пързалят децата, да бъдат морги, тогава ще ми зададете този въпрос. Всяка дума ми започва с умолявам, каза Борисов в коментар на това, че хората пътуват за празниците, въпреки призивите.

Този, който отиде при възрастните си родители, баби и дядовци, на неговата съвест да тежи, каза премиерът. Армия от имунизирани няма, подчерта още Борисов и посочи, че светът е доказал това.

Хем носят зараза, хем лъжат, коментира той фалшивите декларации за преминаване през КПП-та.

Борисов отбеляза, че огромната част от хората спазват карантината и заради това имаме най-малко заболели и починали.

Според него тестовете PCR, които имаме към момента – 20 хил. ще ни стигнат. Масовото тестване не означава да се тестват 7 млн., има методики, по които се прави, обясни той.

Моите политически опоненти да не дават държави за пример, все едно ги прокълнават. Дадоха Сингапур за пример, то ги разсипа за 2-3 дена, коментира той. Борисов каза, че ролята му е да умолява и призовава към спазване на мерките и това прави непрекъснато.

Стотици километри са разположение вече тръбите, работи се на пълни обороти въпреки карантината, въпреки трудностите, докарваме работници от чужбина, минават 14-дневен период, тестваме, пращаме да работят и така въртим бригада след бригада, за да няма заразяване, до този момент няма. Това обясни Борисов, който провери строителството на „Балкански поток“.

По думите му всеки ден влакове и камиони докарват тръби. Компенсациите за селските стопани ще струват на бюджета около 5 млн. лева.

Над 45 археологични паметници са открити по трасето и се изпращат в музеите. Единият виадукт, римският, ще оставим така, за да може хората да му се радват след време. Това са работни заплати, това са данъци, които се плащат. Всичко, което може да работи, да работи, заяви премиерът.

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене