Опасно свлачище може да отнесе пътя към село Илинденци

свлачище

Огромни земни маси заплашват да отнесат целия път от общинския център Струмяни към прочутото с лозовите си масиви и Арт център село Илинденци, съобщава Стандарт Нюз.Свлачището се активира след интензивните валежи през април. Шосето е от четвъртокласната пътна мрежа и е общинска собственост. То е единствената връзка между двете населени места.

Пътната отсечка се използва активно за превозване на мраморни блокове от кариерите, както и от дърводобивните фирми. Състоянието на пътя стряска жителите на Илинденци, тъй като има опасност от прекъсване на шосето и невъзможност за преминаване по него.

Местните хора се молят дъждовете да спрат, за да не рухне пътят. Комисия под ръководството на кмета на община Струмяни Емил Илиев направи оглед на място и състави констативен протокол. Цялата документация бе изпратена в Областната управа в Благоевград. „Едва миналата седмица дойдоха експерти от областната администрация и направиха оглед. Те ще представят документацията на членовете на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Трябват около 100 000 лева за укрепването на този участък и изграждане на подпорна стена. Пари ще ни отпуснат най-рано през септември. А дотогава ще се молим природата да е с нас”, заяви вчера кметът Емил Илиев.

Едната част на пътя е отнесена. Там не е разрешено преминаването на автомобили, за да не се разруши и здравата част. На практика се ползва само половината шосе.

Поставени са нужните пътни знаци, маркировка и сигнализация, тъй като има риск от пътни инциденти.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене