ВИДЕО: С тържествена литургия и народен събор, отпразнуваха Илинден в село Добтотино

_MG_5510

Да празнуват денят на Свети Пророк Илия с тържествена литургия и народен събор, е традиция от незапомнени времена в почти безлюдното село Добротино, община Гоце Делчев. Началото е положено още в ранното средновековие, когато на тази местност е съществувал манастир, посветен на Св. Илия.

Някогашният манастир Свети Пророк Илия бил опожаряван на няколко пъти през вековете, но в средата на 19-ти век, турците го изпепелили напълно. Според родовата памет, през 1942 г., водена от сънят си, баба Николина Давидова изровила изпод земята иконата на Пророк Илия. Предполага се, че иконата е единственото нещо оцеляло от съществувалия тук едноименен манастир. Селяните изтълкували това като знак, че манастирът трябва да се възстанови. Като начало, построили малък дървен параклис, но след идването на комунистическият режим бил изоставен и саморазрушен. Едва през 2005-та година, с помощта на Светата Неврокопска митрополия, дарения и доброволен труд, е осветен изцяло възстановения манастирския храм.

Да внесат празнично настроение на днешният храмов празник, се бяха ангажирали обичани местни музикално-танцови изпълнители.

Съвпадението на празникът с почивния ден даде възможност на много хора от Неврокопско да се черкуват във възстановения манастирски храм, а бивши жители на селото, дошли специално за събора от различни краища на страната се възползваха от случая да почетат паметта и на покойните си деди и родители

В момента, в Добротино живеят под 20 човека, но бившите му жители не пропускат ежегодно да участват във възстановената традиция на храмовият празник и народното веселие след църковната служба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене