Неврокопски митрополит Серафим замина за Москва, за да участва в празненствата по повод 700-годишнината на преп. Сергий Радонежки

митрополит Серафим

Българска църковна делегация замина за Москва, за да вземе участие в празненствата по повод 700-годишнината на преп. Сергий Радонежки. В състава на делегацията са Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим и йером. Теофил (Андреев) от Хаджидимовския манастир, които по време на тридневния им престой в Русия ще бъдат придружавани от архим. Филип (Василцев) – представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София.

На 17 юли, в Патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва се състоя среща на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил с делегациите, пристигнали от сестрите Поместни православни църкви за тържествата, посветени на св. Сергий.

Свои представители изпратиха Вселенската, Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската патриаршии, Кипърската, Гръцката, Албанската православни църкви, Православната църква на Чешките земи и Словакия и Православната църква в Америка.

В приема взеха участие и председателят на Отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, ръководителят на Административния секретариат при МП Солнечногорски еп. Сергий, зам.-председателят на ОВЦВ прот. Николай Балашов, секретарят на ОВЦВ по междуправославните отношения прот. Игор Якимчук и представителят на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия архим. Филип (Василцев).

По време на срещата българската църковна делегация поднесе към светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил приветствие от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Светия Синод на БПЦ- БП, в което се казва:

„Ваше Светейшество, възлюбени в Господа събрате и съслужителю, Дивен е Бог в призваните Свои светци, в чиито дела се открива светата Му воля, и неизброими са Неговите добрини към онези, които Му се покоряват! Отвека Той има Своите верни избраници, прославяли името Му сред народите и с делата и чудесата си възвестявали Божия път и Божията вечна правда. И ето, че един от тях – игуменът на цялата Руска земя, преподобни Сергий Радонежки Чудотворец – отново събира всички нас в тези празнични дни, когато ръководената от Вас братска Московска патриаршия отбелязва откриването на неговите свети мощи, – за да прославим заедно дивния Божи промисъл и да отдадем почит и поклонение във връзка и с навършването на седмото столетие от рождението на този толкова прославен светец на православна Русия.

Славата на преподобния инок Сергий обаче, отдавна е надхвърлила границите на светата Руска земя и усърдието на този дивен Божи угодник в подвижническия подвиг отдавна вдъхновява хиляди християни от цял свят, желаещи да подражават на Господа Иисуса Христа и да Му се покоряват в дух на любов, на кротост и смирение и на свято послушание към нашата обща Майка – светата Църква, в която е и нашето спасение. Отдавна примерът на преподобния всерусийски чудотворец Сергий е признат за един от най-високите образци на монашеско житие в цялата вековна история на Христовата църква, а стотици и хиляди християни от целия свят и днес търсят неговото молитвено застъпничество и получават благодатната му помощ, стичайки се при светите му мощи в основаната от него Троице-Сергиева лавра или в гореща молитва пред икона с лика на преподобния. Особено много почитан е преподобният Сергий и в нашата Българска православна църква, която винаги се е вдъхновявала от подвига и от примера на всички просияли сред братския православен руски народ Божии угодници, почитайки ги като наши общи закрилници и сигурни небесни застъпници.

Затова, Ваше Светейшество, приемете в днешния тържествен ден, топло братско приветствие от наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия и нека всемилостивият Бог по молитвите на преподобния отец Сергий Радонежки Чудотворец Ви укрепва във Вашето високо служение – за слава на Своята света Църква – и все така неизменно да бди над благочестивия и православен братски руски народ, упътвайки неговите синове и дъщери – но и всички нас, които го славим и почитаме – по верния път към Царството Божие.

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!” Българските представители поднесоха в дар на патриарх Кирил икона с Неръкотворния образ на Господ Иисус Христос, дело на български иконописец.

Членовете на българската църковна делегация взеха участие във всенощното бдение в храм „Света Троица” в Даниловския манастир, основан в края на 13 век от московския княз Данаил Александрович, най-младия син на княз Александър Невски, в чест на неговия небесен покровител – преп. Даниил Стълпник. Преди смъртта си св. княз Даниил приел велика схима (1303 г.) и разпоредил да бъде погребан в основания от него манастир. Съвременният Даниловски манастир има статут на ставропигия и негов настоятел е Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

В рамките на посещението си официалните представители на БПЦ-БП за празненствата по повод 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки, придружавани от архим. Филип (Василцев) и представителя на БПЦ при Московската патриаршия архим. Теоктист (Димитров), се поклониха в московския катедрален храм „Христос Спасител” и в Покровския манастир, където се покоят мощите на преп. Матрона.

Текст: Александра Карамихалева /bg-patriarshia.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене