Днес една от най-добрите детски писателки Леда Милева трябваше да навърши 100 години

„Да твориш за деца, значи да чувстваш топлината на детското сърце, винаги отзивчиво към съдбата на другите”

 

Създателката на най-хубавите детски стихове, пиеси и приказки е родена на на 5 февруари 1920 година в София. Тя наследява поетичния ген на своя баща Гео Милев.

Не спира да пише за малчуганите. Притежава редкия талант да реди думите в рими и да създава детска поезия от сърце и душа, както и много приказки.

Всички деца знаят наизуст нейното стихотворение „Зайченцето бяло”?! И не само него. Познати са и нейните приказки в рими.

Любопитно е, че „Зайченцето бяло” е създадено случайно, според самата Леда Милева. Веднъж й остава половин страница празна при списването на списанието „Първи стъпки”. За да я запълни, писателката пише буквално на коляното си прочутото стихотворение. Милева обаче твърди по-късно, че известността на творбата се дължи на големия композитор Петър Ступел, който написал музиката към стихотворението и го превърнал в любима детска песничка.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на редица чужди езици. Пише и статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Леда Милева е и преводач на съвременна поезия. Леда Милева си отива от този свят навръх своя 93-ти рожден ден – на 5 февруари 2013 година.

Ето и нейното най-обичано от децата стихотворение:

Зайченцето бяло

Зайченцето бяло

цял ден си играло

в близката горичка

със една сърничка.

 

Вече се стъмнило,

слънцето се скрило.

Зайчето разбрало,

че е закъсняло.

 

Хукнало да бяга,

както му приляга,

но във тъмнината

сбъркало следата!

 

Седнало да плаче

малкото юначе.

На кого да каже

път да му покаже?

 

Спряла под елата

с лампичка в ръката

малката Светулка,

на Щуреца булка.

 

Зайчето видяло,

пътя му огряла.

Отишло при Зайка,

милата си майка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене