Необичайно топло днес, следва рязко застудяване

Новата седмица започва с леко понижение на температурите и предупреждение за опасно време заради силен вятър в почти цялата страна. По-съществената промяна на времето и захлаждането се очаква в средата на седмицата.

Днес ще духа умерен, в Дунавската равнина, западните райони на Горнотракийската низина и в Източна България – силен поривист вятър. Облачността ще е променлива, средна и висока. Ще се задържи почти без валежи.

Минималните температури ще са между 3 и 8°, максималните ще са предимно между 13 и 18°.

По Черноморието облачността ще е променлива, средна и висока. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 14 и 17°. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще е ветровито, ще духа силен и бурен вятър от запад-северозапад.

Облачността ще е променлива, средна и висока. Почти без валежи. Максимална температура на 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Във вторник през по-голямата част от деня преносът на топъл въздух от запад-югозапад ще продължи температурите ще се задържат значително по-високи от обичайните – на места ще достигнат 20-23°. Ще има разкъсана средна и висока облачност. Привечер в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се вплътни, ще започнат и валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета бързо ще преминат в сняг.

В сряда от северозапад, в Източна България от североизток, ще продължи да нахлува студен въздух и температурите рязко и значително ще се понижат, в много райони с повече от 10-15°. Ще преобладава облачно време с почти повсеместни валежи от дъжд, в Северна и Западна България – от сняг. Временно валежите ще бъдат интензивни и в котловините на Западна България и в Предбалкана ще се задържа снежна покривка. По планинските проходи, а привечер и в североизточните райони ще има виелици и навявания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене