Преходната национална помощ за тютюн ще бъде изплатена по-рано

Преходната национална помощ за производителите на тютюн тази година ще дойде още по-рано, съобщиха за „Агрозона“ тютюнопроизводители. „Очаква се днес, 13 януари да бъде публикуван индикативният график за плащания през 2020 г. Надяваме се в него да бъде заложено, преходната национална помощ за тютюн да бъде изплатена в периода между 10 и 20 февруари, което е с два месеца по-рано в сравнение с предходни години“, посочи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 Цветан Филев пред“Агозона“.

 

„През втората половина на януари се очаква да се проведе Консултативен съвет по тютюна, по време на който ще фиксираме единичните ставки за сортовите групи тютюн и ще разпределим около 77 млн. лева за Кампанията по подаване на заявления за директни плащания през 2019 г. По време на съвета се очаква да се проведе дебат за мястото на сектор „Тютюн“ в Общата селскостопанска политика на ЕС.“, каза още той.

 

„Казвам го с притеснението, че на европейския дебат ние не разчитаме, защото и сега няма схеми, от които производството на тютюн да бъде финансирано. Надявам се сектор тютюн да продължи да разчита на националните доплащания като финансов инструмент и през програмния период на ОСП след 2020 г.“, посочи Цветан Филев.

 

Очаква се по време на Консултативния съвет по тютюна, търговските оператори да направят отчет за изкупените количества тютюн от реколта 2019 г., както и количествата по сортови групи тютюн. По прогнозни данни на НАТ 2010, от двата сорта Басми и Каба Кулак ще бъдат реализирани общо 5 500 тона тютюн; от двата едролистни сорта Бърлей и Вирджиния ще бъдат реализирани общо 3 000 тона, т.е. за целия сектор изкупените количества да достигнат между 8 000 т и 9 000 т тютюн през Кампания 2019 г.

 

„Надяваме се тези количества да бъдат повторени и през стопанския цикъл на 2020 г., който стартира всеки момент със залагането на лехите за разсада през февруари. Най-интензивно се работи по тях през март и април и при добро стечение на климатичните обстоятелства в началото на месец май пристъпваме към засаждането на тютюна.“, посочи председателят на НАТ-2010.

 

През стопанската 2018 г. в страната са произведени около 10 600 тона тютюн. През 2019 г. спадът е с около 20% спрямо предходната година. „По-доброто качество, получено през тази година е за сметка на по-малкия добив на декар.“, обясни Цветан Филев и допълни: „С постигането на по-високо качество ние сме конкурентоспособни на съседите ни, които са големи производители на ориенталски тютюн – Македония, Гърция и Турция. При огромната конкуренция с тези страни-производители ние можем да постигнем предимства само като предложим екстра качество на тютюневата суровина. Благодарение на добрите земеделски практики, приложени от тютюнопроизводителите в България, спазвайки изискванията за производство и заготовка на тютюневата суровина, на този етап можем да кажем, че производителите постигнаха по-високо качество и това се отразява с по-добрите изкупни цени. На тютюневата карта в България останаха онези производители, за които това е поминък и начин на живот. За онези, които отглеждат тютюн между другото, се оказа, че това не е добра земеделска практика за тях и те естествено отпадат от регистъра на тютюнопроизводителите.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене