Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

На 17  ноември тази година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им,съобщиха от Областната Администрация в Благоевград.

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. се призовават правителствата и международната общественост, във всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, като за първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията „Мир на пътя“.

Тази година за пореден път ще отдадем почит на жертвите при пътно-транспортни произшествия, като почетем паметта на хилядите загинали без време по пътищата на нашата страна, напомняйки си, че безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по силите и възможностите само на една организация или институция, а на обществото като цяло.

Сигурността на движението по пътищата зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен, съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите, в отношенията между хората на пътя.

През 2018 г. жертвите по пътищата на страната ни са 611 загинали и 8466 ранени, а за изминалите десет месеца на 2019 г. по пътищата на България са загинали 515 човека и други 7100 са ранени. Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на отделния човек, на семействата и на обществото като цяло, всички ние трябва да помним, че човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако се счупи.

Всеки участник в пътно произшествие може да загуби за части от секундата живот, здраве, средства и бъдеще. Европейското послание и мотото на тазгодишното възпоменание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия е „Животът не е резервна част“.

В този ден Министерството на вътрешните работи ни призовава всички да мобилизираме силите си, за да запазим живота на пътя.

Областна администрация Благоевград подкрепя инициативата за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия и призовава към повишаване културата на пътна безопасност и увеличаване на вниманието при движение по пътищата, отбелязвайки, че всички – и водачи, и пешеходци – трябва  адекватно да  преценяват рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им.

Областният Управител Бисер Михайлов  призовава медиите да подкрепят инициативата  за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене