Александър Марков в ‘Зодия Професионалист’

ZodiaProfesionalist

Александър Марков: За мен най-важното е децата да вървят напред и нагоре

Markov

Марков е дългогодишен състезател по спортна гимнастика. Към днешна дата той и съпругата му са треньори в основания от тях клуб “Пирин Благоевград 2011”. Имат дъщеричка на 3 години. В клуба тренират над 70 деца.

Представи се на нашите читатели
– Александър Георгиев Марков от Благоевград. Имам продължителна кариера от 18 години, от които 10 години в националния отбор. Играл съм за четири различни клуба. Стартирах от Благоевград- стария “Пирин” ,после 10 години в ЦСКА София, 4 години в Левски и 3 години в “Интерком Груп Черноморски юнак” Варна.

Как избра този спорт?
– През 1992 година тренирах футбол, после тренирах Таекуон-До и танци съм тренирал. Но като дойдох в залата за спортна гимнастика и видях гимнастиците, бях много очарован. В седми клас 1997 година, отидох в София и там ме видя треньора Милко Танкушев. Хареса ме и ме взе в ЦСКА и там останах 10 години.

Как се запозна с твоята съпруга? И тя е треньор по спортна гимнастика разкажи повече за вашия клуб?
– Отидох на състезание, когато играех за Варна. Бях там да гледам републиканско на малките купа България. Там се запознахме със съпругата ми Катерина. 2011 година с нея преценихме, че е по- добре да дойдем да живеем в Благоевград, като идеята ни беше да отворим клуб по спортна гимнастика, защото във Варна бяха много маймуни на един клон. Клубът ни се казва “Пирин Благоевград 2011”. Старото дружество “Пирин Благоевград” ,беше фалирало отдавна, но не ни разрешиха да кръстим нашия клуб така за това добавихме “2011” от тогава стартира клуба. Ние сме сдружение с нестопанска цел. Започнахме да набираме деца, от различни училища. Други деца напуснаха досегашните си клубове и се преместиха при нас. В момента имаме трима национални състезатели – Димитър Бърдарски и Димитър Димитров при младежите. Те са участници на всички състезания в България и чужбина. При девойките е Симона Якетова. Април месец имахме състезание в Линц, Австрия. Там се представиха на много високо ниво. Станахме трети, другият ни отбор стана осми. Направихме едно състезание в Сърбия. От там се върнахме с осемнадесет медала и при момичетата и при момчетата. Преди две седмици имахме и “Купа България” във Варна. Също се представихме много добре от двадесет отбора станахме осми. Йоана Дудаклиева взе три медала при момичета младша възраст, най- малката възраст до трети клас. Там се играят едни и същи упражнения, но който играе по-красиво надделява. Имахме и “Купа България” при големите, която трябваше да се състои в Пловдив, но заради предстоящото европейско първенство в София и за това Българската федерация реши да се проведе в София, а не в Пловдив. От там се върнахме с двадесет и осем медала и станахме отбор при мъже втори. Мал шанс, че не станахме първи, просто нямахме достатъчно късмет и съдии на наша страна, но второто място е идеално, устройва ни за момента. Гоним целта си да станем първи. Сега ни предстои републиканското между 8 – 12 юли. Там се надявам да вземем максималните 32 медала. Подготвени сме много добре. Имахме и европейско първенство в което участвах аз самият при мъже. Идеята беше на федерацията да влезнем в първите 24, за да може да се играе на европейски фестивал в Баку, Азербайджан през 2015 година. Станахме 16-ти, класирахме се отборно. Младежите станаха 12-ти. Там игра Димитър Димитров. Първите 12 играят в най- силния поток, които дават шанс, да влезнат в първите 6 да отидат на световното първенство в Нанкин / Китай, което е ноември месец. Предстои и състезание в Берлин / Германия. Пак имаме и Сърбия на шести декември и Босфор / Турция. Предстоят ни много международни турнири в чужбина. Но за съжаление, просто финансите ни спират.

Ти все още се състезаващ, така ли?
– Да, още се състезавам. Последното ми състезание беше Европейското първенство от 12 до 25 май София. Но обмислям края на своята състезателна дейност и да се ориентирам само към треньорска.

Случвало ли се е някои треньори или съдии да не бъдат коректни?
– Да, Симона Якетова на Европейското първенство за което говорехме, там треньорския колектив който беше във федерацията не искаха да я пуснат. Тя се представяше много добре на всички контроли и винаги влизаше в четирите най-добри. Другите треньори искаха да я спрат, скарахме се с цялото ръководство. Първо трябваше да играе земя и греда, после стана така,че не искаха да я пускат. Тя се представи много добре на греда. Влезна й оценката за отборното класиране. Първите четири оценки влизат от отбора, те искаха да я пуснат пета,за да ни й влезне оценката. Но тя си изигра всичко много добре. Аз съм много доволен от децата и важното е, че не са на последно място. Децата се стимулират страшно много от медалите. Хубавото е, че спорта ги държи далеч от вредните навици, като пушенето. Дай Боже само да няма контузии.

Случват ли се често контузии?
– Случват се, не често, но се случват… Особено при големите състезатели, защото при тях програмата е волна и те правят по трудни неща, за да бъдат оценени по- добре.

Какво е важно за теб?
– За мен важното сега е да се развиват децата да вървят напред и нагоре.
С този хъс и с това постоянство с което идват на тренировки и хубавото е че го показват и на състезанията…

Колко деца тренират в клуба?
– Картотекирани играчи имаме 28. Имаме 3 отборчета. Момчета младша възраст, момичета младша възраст, младша старша. Младежи отбор имаме и при мъже. Иначе тренират над 70 деца, които се готвят за картотекиране от федерацията през февруари месец. Правят им се документите и да тръгват на пред и да се развиват.

А как се справяте с Катерина, като работите заедно?
– Трудно, по малко часове използваме отделно, помага баба, дядо. Помагат роднините, защото нямаме възможност да водим дъщеричката ни в залата. Тя е на три годинки, ходи на детска градина и общо взето ни е много трудно и натоварено цялата организация.

Остава ли ти свободно време за други хобита?
– Нямам никакво свободно време. Гледам да си обърна внимание на детето. Когато свърша тренировки .. понеделник и сряда са ми по свободни дни и то след 16:30 часа, защото през останалите дни в седмицата го виждам вече спящо, защото тренираме до 21 часа.
Какво трябва да знаят родителите, които искат да запишат децата си в ГСК “Пирин Благоевград 2011” ?
– Всяка събота даваме безплатни уроци в зала “Гимнастика” в интерната. Не се търси само финансовата черта. Набираме деца от 4 до 12 години, който има желание да заповяда при нас.

ГСК “Пирин Благоевград 2011”
Александър Марков – Треньор
0878 132 237

Катерина Маркова – Треньор (жени)
0876 132 237

Markova

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене