Важно за туристите! Тарашат ни на границата с Гърция за свинско в багажника

Гърция забрани вноса на свинско месо в багажа на туристи от България. Мерките са въведени след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

На контролно-пропускателните пунктове на българо-гръцката граница се извършват проверки за свинско месо и продукти. Засилен е и контролът в пограничните райони. От министерството на земеделието уточниха, че индустрален износ към Гърция на свинско не е забраняван.

– Реклама –

В сряда вечерта бяха констатирани още две нови огнища у нас – в квартал “Младеново” в Лом, където се отглеждат 11 свине в “заден двор”, и в село Ковачица до Лом в лично стопанство със 7 свине. Това е първият случай в област Монтана. Всички засегнати животни ще бъдат умъртвени, както и свинете в рисковата зона с неясен произход. В сряда са установени и два нови случая на болестта при две диви прасета, отстреляни край Куклен, област Пловдив.

Намерени са и 6 умрели диви свине в ловно стопанство “Воден”, област Разград. И в двете области това са първите случаи на заболяването. Затова от БАБХ призовава хората да започнат да колят свинете в двороветеси и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Междувременно в 11 села от областите Сливен, Разград и Пазарджик стопаните на прасета започнаха да готвят протест заради заколване на животните. В отговор земеделският министър Десислава Танева обясни пред Би Ти Ви, че България не прилага най-крайните мерки.

Около 20 хил. души са заети в 65-те свиневъдни ферми в България. Част от тях могат да останат без работа заради кризата с африканската чума, опасяват се от КНСБ. “Добрата новина е, че те са осигурени и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда”, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров в четвъртък.

Според Светла Василева – председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, ветеринарните лекари в страната не достигат – в момента има 267 държавни ветеринари, колкото са и общините, но броят им трябва да се удвои, особено в кризисна ситуация като тази с чумата. От КНСБ искат стартова заплата за ветеринарните лекари от 1200 лв., за да бъдат привлечени млади хора. В момента възнаграждението е между 930 и 1000 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене