Селата в Пиринско принасят жертвено агне в чест на свети Илия. Илинден е! Хиляди празнуват!

Гоцеделчевското село Добротино усилено се подготвя да посрещне Илинден. В началото на селото се намира манастирът „Свети Илия“ , чийто храмов  празник е прераснал в църковен събор и празник на цялото село.

На един километър над хаджидимовското село Лъки се намира много стар параклис, който носи името на свети пророк Илия.

Преди 9 години той беше възстановен със средства от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, с дарения и доброволен труд от местното население.

„Всяка година на Илинден отиваме до параклиса, макар че пътят е труднопроходим, и даваме курбан за здраве. За тази година телето вече е дарено и отново ще спазим традицията“, разказва кметският наместник Гроздан Попов.

От 1925-а насам жителите на Лаки почитат днешния ден с курбан за здраве и веселие.

Община Кресна и църковното настоятелство канят всички жители и гости на храмовия празник на с. Влахи по случай Илинден.

7 населени места в Симитлийско празнуват днес. Именно заради многото свети места, наречени на светеца, курбаните са в два дни.

Миряни ще се съберат край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години.

Под дебелата му сянка през 2003-а година местните съградили параклис с пари от дарения. Така, до ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи Св. Илия.

Курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса „Св. пророк Илия“ в село Брежани, местността Присадна.

Градевци днес също ще празнуват своя храмов празник с курбан по обед, а вечерта ще има празнична програма. Край Полена в местността Ширината и в село Сухострел също отбелязват празника.

На другия ден пък, в неделя, празнуват в село Брестово и в Горна Железница.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене