Без категория

Президентът свиква извънредно КСНС за датата на вота

Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник.

Новината дойде след днешното изявление на лидера на БСП Сергей Станишев, който като мандатоносител обяви, че е „най-коректно и отговорно“ кабинетът да подаде оставка след като вотът на недоверие бъде преодолян, а след това да бъдат насрочени избори за края на юли.

„Искам да заявя на нацията, че се отнасям много сериозно към своя ангажимент като държавен глава. Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се замерят с дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойния начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход от българският политически елит към политическата и парламентарна криза това, е да свикам извънреден КСНС, който планирам за следващата седмица във вторник”, посочи държавният глава.

Той добави, че се надява в рамките на КСНС да бъде определена дата за изборите, да се съгласува процедура за избор на еврокомисар от България и да се постигне съгласие за „важни реформи, които не ни чакат и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани“ като „Южен поток” и спрените еврофондове по две оперативни програми.

ЕК може да спре още 2 оперативни програми

„От ЕК разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – ОП „Транспорт” и ОП „Конкурентноспособност“. Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент”, допълни Плевнелиев.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене