Григор Димитров след успех с 7-6(5) 6-2 над 20-годишния и 198-сантиметровия Иржи Весели

Григор Димитров

Двама бивши №1 при юношите застанаха един срещу друг в двубой от втори кръг на турнира в Букурещ, а с победата се поздрави Григор Димитров след успех с 7-6(5) 6-2 над 20-годишния и 198-сантиметровия Иржи Весели, съобщава tenniskafe.com. За Гришо това бе първа победа в Букурещ, след като при дебюта му през 2012 г. отпадна още на старта, както и първа победа в АТР турнир, на който е водач в основната схема.

Двубоят се игра пред препълнени трибуни – нещо изключително рядко за двубой от втори кръг на състезание от категорията АТР 250, а не малка част от зрителите бяха наши сънародници, изпълнили централния корт с националните знамена и бурно подкрепяйки Гришо. Същото се отнася и за местната публика, които също сипматизираха на нашето момче и го възнаграждаваха с аплодисменти при всяко атрактивно разиграване.

Макар мнозина да очакваха категорична победа на Григор Димитров, то първата ни ракета не успя да покаже максимума от възможностите си, но пък това, което предложи, му бе напълно достатъчно за чиста двусетова победа. Пръв шанс за пробив имаше Иржи Весели, но Гришо издържа с отличен този първи тест, а веднага след това серия от отлични ретури и стабилна игра от дъното на корта доведоха 0-40 в подаването на чеха. Точно тогава обаче ретурът на хасковлията го предаде, а и към това като се прибави и добрата игра на Весели, крайният резултат бе пет поредни точки в сметката на младока.

Стигна се до тайбрек, в който Гришо започна слабо, допускайки множество минипробиви, а в един момент Иржи Весели вече водеше с 5-2 точки. Притиснат до стената, Григор Димитров имаше само един изход – да заиграе на максимума на възможностите си. Точно така и стана, а това доведе до спечелването на пет поредни разигравания и успех в този толкова оспорван откриващ сет.

Гришо се възползва по възможно най-добрия начин от психологическото предимство и си осигури ранен пробив на старта на втория сет, a при 4-2 отново спечели подавнето на противника си, след като нервите на Весели не издържаха и допусна двойна грешка на брейкбол. В следващия гейм Григор не трепна и след 83 минути игра се поздрави с първата си победа на турнира в Букурещ.

С достигането си до четвъртфиналите Григор Димитров си осигури чек за 12,565 евро от наградния фонд и 45 точки за ранглистата, но няма да добави нови, тъй като най-слабият му турнир от тези, взимащи се предвид в актива на българина, му носи 90 точки т.е. за да добави нови, ще трябва да достигне до финал в Букурещ. Преди това Гришо ще трябва да се справи със Сергей Стаховски, който по-рано вчера обърна клей специалиста Карлос Берлок, надигравайки го с 4-6 7-6(5) 6-2.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене