Река Туфча вече няма да наводнява село Брезница

Да се ограничи риска от наводнения в най-голямото гоцеделчевско село Брезница – този ангажимент поема Община Гоце Делчев. Най-сетне Междуведомствената комисия към Министерски съвет за възстановяване и подпомагане отпусна необходимите финансови средства за укрепването на река Туфча. Тя е един от най-големите притоци на река Места. Почти всяка зима създава проблеми на местната власт и местното население, тъй като се стига до разлив заради пълноводието й. Миналата година на косъм бяха спасени десетки къщи и четири цеха от наводнение само благодарение на бързата реакция на общинския кмет Владимир Москов, който организира дейностите по спирането на разлива.
„Кандидатствахме и одобриха този наш проект, който е от огромно значение за спокойствието и сигурността на жителите на село Брезница. Имаме и други проекти за укрепването на Туфча в други участъци, тъй като това е тежък проблем за селището”, сподели градоначалникът на Гоце Делчев.
Сега пред¬стои да бъде обезопасен участъкът в долния край на селото, да се укрепят двата бряга, да се направят и подпорни стени. От общината ще следят ежедневно за качествената работа от страна на изпълнителя. Преди 4 години част от река Туфча, която минава през Брезница, и част от река Мусомишка в село Мосомище бяха укрепени по проект по ОП „Регионално развитие”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене