Красимир Каракачанов с ключов коментар за атентата в Манчестър, обясни зловещата символика в името на българския радикален ислямист Ахмед Муса

„Изразявам съболезнования към близките, защото това е ужасно терористично деяние. Атентатът е станал в предверието на залата, откъдето хората са щели да си тръгнат. Почеркът е много близък до атентатите, които сме гледали в други части на Европа. Безспорно става въпрос за терористичен акт и най-вероятно става въпрос за камикадзе“

Това каза военният министър Красимир Каракачанов в студиото на „Тази сутрин“ по bTV по повод атентата от тази нощ в Манчестър. „Няма пострадали български граждани. Още от ранни зори имам контакт с Борисов и вътрешния министър Валентин Радев.

Събрали сме извънреден щаб за закона за противодействие на тероризма, където ще се обсъди и анализира ситуацията.

Няма заплаха за територията на България. Превантивно се събираме за да обменим информация с партньорските служби и ако има проблем да го премахнем от по-рано“, информира министърът на отбраната.

„Бяхме критикувани, че сме искали да построим ограда с Турция, но тя възпрепятства влизането на такива лица в страната. Истината е, че мерките за контрол тук са много по-засилени и това дава ефективност. В Европа има хора, които са второ или трето поколение граждани и са радикални ислямисти.

Знаете, че има задържани и екстрадирани хора. Великобритания е страна, която отнема крупни суми за сигурността, но там от години има такива граждани. Хиляди англичани приемат исляма и се радикализират годишно“, обяснява той. „Проблемите са много. Вземете този в Пазарджик.

Едно лице, което беше главен обвиняем, който преди това е бил ислямски проповедник. Името, което си избра той, когато прие исляма е много интересно – Ахмед Муса. Така се казва мъжът, който заби първият самолет в кулите близнаци“, допълва теорията си министърът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене