Наказаха двама свещеника от Дупнишката духовна околия – единият се сбил, другият ругал

Двама свещеника от Дупнишка духовна околия са наказани дисциплинарно с отнети права да служат в храм и да носят расо за 1 година по решение на Светия синод, обяви архирейският наместник на града отец Георги Паликарски. Наказанието влязло в сила от 1 ноември т. г. Единият от отците обаче нарушил забраната и го засекли по расо, дори го снимали, отбеляза архиерейският наместник.

Наказаните са отец Борис Минчев, който досега служеше в с. Бистрица, и отец Георги Марков, свещеник в храма „Св. Георги“ в курорта Паничище. Те са „аргосани“ – нямат право да носят расо, да слагат по себе си кръст и да служат в черква, поясни отец Паликарски.

Отец Минчев, който е на 55 години, се сбил с мъж от селото, който предизвикал скандал. Божият служител просто защитил брат си, но упражнил насилие.

Отец Георги пък, на 73 г., заплашил по телефона свой колега заради църковни разправии, коментирани в цяла Сапарева баня.

След изтичането на едногодишния срок двамата трябва да изпратят покайно писмо и ако Синодът приеме покаянието им, ще трябва да се явят отново на изпит за свещеник и едва тогава могат да служат в черква. Такава санкция е наложена спрямо деветима провинили се свещеника в Софийска епархия, каза архиерейският наместник на Дупница отец Паликарски. Бивш свещеник от Дупнишко също беше аргосан преди две-три години и сега е таксиметраджия в съседния Благоевград, припомнят миряни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене