Йеромонах Павел: Кой открадна иконата на Свети Иван Рилски?

Дядо Павел със собствени средства изографиса Св. Иван Рилски, за да пази пътя към Рилския манастир, а мърлячите от МС не си мръднаха пръста! В средата на юни Йеромонах Павел потърси Топ Преса за помощ, заради безумния казус. С проблема се зае лично Веселин Стаменов.   Специално на зрителите на “Неудобните” и читателите на Топ Преса, Стаменов посети метоха в град Рила, за да се срещне с Йеромонах Павел. Тогава на новият път който е изграден от фирма „Агромах” град Рила до Рилският Манастир бе направен  фундамент, който е дарение от „Агромах”. Дядо Павел рисува икона на Свети Иван Рилски, която да постави там и да пази пътниците от  катастрофи. Тези дни иконата беше открадната… Методи Байрактарски се срещна с Йеромонах Павел.

Отче, наскоро с Веселин Стаменов идвахме тук за една ваша икона, която искахте да поставите на пътя. Икона, която да пази хората от катастрофи, да помага на хората. Разбрахме, че наскоро е била открадната.

– На 18-ти срещу празника, аз поставих иконата на изграденият фундамент. Имаме и снимки. Поставих я, но не желаех да занимавам игумена срещу празника с това дарение. Като един богомолец, който има право да дари, аз като духовник се смирих. Поставих иконата на фундамента, като правех сметка, че след празника ще се правят преговори, за да се приеме тази икона. За съжаление ми се обадиха, че иконата е изчезнала. До празника седеше. След празника иконата я нямаше. Аз съм отправил жалба, като всеки един когато му изчезне нещо. Не съм засегнал Рилската света обител и да я обвинявам, че те са я откраднали. Моля ръководството на Рилската света обител и игумена да не ме обвиняват. Тази икона трябваше много отдавна да беше приета и поставена там. Нямаше да се случеше това нещо. Аз съм с чисти очи и съм готов да целуна кръста и светото евангелие, че не правя аз проблеми. Проблемите може би ги е направил друг, който е взел иконата, за да може да подстрекава, за да стане разправия между мен и Рилската света обител. Аз, това не го желая.

Има ли заподозрени за случая?

– Заподозрени не мога да кажа, но иконата изчезва на територията на Рилската света обител. Аз, като всеки един съм отправил жалба защото предполагам, че иконата е открадната.

Какво може да се случи на един такъв човек посегнал на икона?

– Искам да заявя, че ако от страна на Рилската света обител е взета иконата заявявам, че трябваше да ме уведомят. Да ми кажат, че те тази икона няма да я приемат в манастира, за да намеря начин да я даря нанякъде. Искам да заявя тук, че съм изпратил на Рилската света обител едно писмо. Игумена не е знаел какво пише в това писмо, защото то се върна. Аз хвърлих жребий дали ще падне тази икона на Рилската света обител или ще я даря на Кресна, заради възникналия пожар. За съжаление писмото ми се върна. Значи иконата ми си иска да си отиде на Рилския манастир. Аз съм дълбоко разочарован като духовник, защото се случва на един монах да иска да помогне, да дари тази икона, за да пази от катастрофи. Искам да заявя тук. Иконата беше на Жабокрек…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

(10 – 16 ноември 2017 г.)

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене