Наказаха благоевградската съдийка Икономова след публикация в Топ Преса…

photo_big_361698Във връзка със статия от 26.09.2012г. в местната преса със заглавие: “Хаос в РС -Благоевград, съдия Икономова прати болничен, че е на легло в лъскава МБАЛ Сердика, не я откриха”, такава статия с аналогично съдържание и заглавие , публикувана във вестник “Топ Преса” /в хартиен и електронен вариант на медията/ и след подаден сигнал на София Икономова до “Главна инспекция по труда”-гр.София от 26.07.2012г., Комисията по професионална етика в РС-Благоевград бе сезирана от Председателя на съда за извършване на проверка спрямо съдия Икономова относно нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Комисията образува етична преписка съгласно процедурата и Вътрешните правила на съда за организацията и дейността на комисиите по професионална етика в РС-Благоевград, изиска становище от съдия Икономова и събра всички относими към етичният казус писмени доказателства, в това число и посочените статии.
След анализ на всички доказателства, Комисията изготви становище, в което прие, че съдия Икономова е извършила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати за това че с поведението си /несвоевременно уведомяване за продължително отсъствие и невъзможност за участие в разглеждането на насрочени от нея съдебни заседания/, неколкократно през 2012г. е създала напрежение и затруднения в организацията на работа в съда, което е станало достояние на медиите и е предпоставило публикуването на статиите във вестник “Струма” и “Топ преса” с негативна информация и по начин рефлектиращ върху авторитета на съда и работещите в него други магистрати. 
Наред с това, Комисията е приела, че съдия Икономова е допуснала етично нарушение и с депозираният сигнал /жалба/ до “Главна инспекция по труда”-гр.София от 26.07.2012г., в който същата е заявила, че са нарушени трудовите й права и правото за ползуване на платен годишен отпуск, включително и заради липсата на план-график за такъв неин отпуск през 2012г., след като сама въпреки отправената й покана от ръководството на съда докато е била командирована в РС-Перник, не е проявила активност и не е посочила график, по който желае да ползува платеният си отпуск през 2012г., т.е. след като липсата на такъв план-график за ползуване на отпуск е пряка последица именно от собственото й бездействие, а не от нарушаване на трудовите й права . 
Двете деяния са квалифицирани от Комисията като поведение, което не кореспондира с дължимите колегиални отношения и вреди на репутацията на съда /етично нарушение по чл.4.4. от КЕПБМ/ и респ. като действия, които могат да компрометират честта на магистрата в професията му и обществото /етично нарушение по чл.5.6. от КЕПБМ/.
Въз основа на Становището на Комисията по професионална етика и чл. 3.8 от Вътрешните правила за работа на комисиите по професионална етика в РС-Благоевград, Председателят на съда издаде Заповед №128/06.03.2013г., с която за преустановяване на констатираното неетично поведение на съдия Икономова, обърна писмено внимание на магистрата. Копие от тази заповед е изпратена за сведение до Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС и за прилагане към личното кадрово досие на съдия София Икономова.

Ето линк към първоизточника

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене