Непознатото село Крибул: извън мистичното –начин на живот

Мариана СЪБЕВА

Селото е в планински район на 825 м. надморска височина. На­мира се между гр. Гоце Делчев и село Сатовча. Разположено е на място, което разкрива прекрас­ни гледки. Улиците са стръмни, подобно на тези във Велико Тър­ново, слизат и се изкачват наго­ре надолу от къща до къща.

Къщите в селото са големи, на по два етажа.

МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ

Жителите са помаци. Сутрин и привечер се чува тихо пеене от малката джамия на селото.

Има стари хора, но има и мла­ди, и деца. Животът в селото не е пресъхнал.

Децата обаче учат в училище­то в село Сатовча. До там пъту­ват с автобус.

Петък вечер младежите от Крибул традиционно се събират на дискотека.

Всички баби в Крибул, са об­лечени с цветни шалвари. Носят забрадки и малки герданчета от цветни мъниста. Не посмях да ги питам защо са им тези мънис­тени герданчета, дали за красо­та или си имат и друго тайнстве­но предназначение.

Когато местните заговорят по­между си, не успявам да разби­рам, много от това което казват.

Всички в селото се знаят.

ПРЕПИТАНИЕ

В дворовете под навеси на много места се суши тютюн. За беритбата на това растение хората ходят на полето преди изгрев слънце. Ходят и възраст­ните, но и учениците.

В Крибул има шивашки цех, а малко извън селото място, къ­дето обработват скални късове. Правят ги на каменни плочи. Стените на някои постройки в селото бяха направени от таки­ва плочи.

Село Крибул е популярно за­ради едно скално образувание в местността “Скрибина”, което се счита, че има лечебни сили. На така наречената “Провирачка” се редуват баби, които като жри­ци изпълняват определени ри­туали при скалата преди да пус­нат хората да минават от там.

В последната година селото се е променило много, каза едно местно момиче. Напълнило се е с народ от различни краища от страната, пък и извън нея. Тър­сят лек при скалата “провирал­ка” и от една баба Юлия, за която много се шумя по медиите тази година.

Както уместно отбеляза също­то девойче и тук хората са вся­какви има и честни има и моше­ници.

Много от миризмите, звуците, картините на село Крибул ме пренасяха в детството, когато ходехме и ние на гости на при баба ми и дядо ми на едно друго село.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене