Семеен просперитет! „Бяла спретната къщурка“ на 350 кв. м. строи ексдепутатът Г. Андонов край Гоце Делчев, съпругата му получи картбланш за учебен център по европроект в район с две защитени зони

За два месеца ексдепутатът от ГЕРБ Георги Андонов си  построи „бяла спретната къщурка“ от 350 кв.м на поляна край Гоце Делчев. Новото семейно гнездо на бившия лидер на управляващата партия в града се намира в местността Мочура и е от модерния напоследък американски тип, на един етаж, с отворени пространства и френски прозорци към двора. Грубият строеж е бил готов буквално за броени седмици, твърдят хора, които работят в района. Къщата се намира на няколко метра от известен хотелски и винарски комплекс, зад индустриалната зона на Гоце Делчев и на около половин километър от река Места, установи проверка на „Струма“.

Къщата е с внушителни размери – с около 350 квадратни метра разгърната площ, разполага с гараж с ролетна врата, няколко стаи и хол. Тя е изградена върху близо 5 декара  наследствен имот на съпругата му Веселина. Наоколо има овощна градина, за която вероятно ще се грижат семейство Андонови, които от дълго време се занимават със земеделие и имат собствена техника, или назначени от тях хора.

Новият дом на бившия депутат е на ниво карабина, но вече има електричество. До обзавеждането има още сторителни дейности, но съдейки по бързите темпове, с които имотът се  изгражда, до Нова година може и това да е факт. Собствениците му старателно са го заградили с телена мрежа, но едва ли това ще е основната ограда и занапред, а по-скоро е временна, защото районът е изолиран и се нуждае от по-добра защита. Към този момент до къщата води само черен път, постройката е умело прикрита и не се вижда нито от главния път Гоце Делчев-Доспат, нито от хотелския и винарски комплекс, който се намира на метри от нея. Дели ги поляна и високи тополи. Фамилията на Андонов се радва на добър просперитет, особено видим, след като той стана народен представител.

Докато тече строителството на къщата, съпругата на Георги Андонов – Веселина получи картбланш за своето лично бизнес начинание – тя ще строи по европейска програма и финансиране учебен център в местността Жингов бряст в землището на село Гайтаниново с частично ажурна ограда откъм съседните имоти и прилежащия път. С този елемент на строежа тя получи благословията на РИОСВ да започва строителството, без да се налага да й губят времето с оценка на въздействитето на обекта върху околната среда.

През месец май т.г. екоинспекторите поискаха на бизнес дамата доста допълнителна информация около инвестиционното й намерение, тъй като центърът ще граничи със защитената местност Жингов бряст, получила статута си през 2012 г., а и поради факта, че попада в границите на 2 защитени зони от „Натура 2000“ – „Славянка“ /за опазване на дивите птици/ и „Среден Пирин-Алиботу“ /за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна/. Освен това при направения по-пространствен анализ еколозите са установили, че земята под центъра е и в обхвата на приоритетно за опазване природно местообитание на полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик /Festuco Brometalia/.

При втория прочит последният факт обаче не притеснил особено екоинспекцията, защото с инвестиционното предложение на Веселина Андонова се засягат само 2,45 дка /или 0,022%/ от заеманата площ от природното местообитание.

Като добавка към решението си да не извършва оценка на въздействието върху околната среда екоинспекцията е посочила и факта, че нито в с. Гайтаниново, нито в общинския център Хаджидимото, където са били окачени копия от инвестиционното намерение на Андонова, няма постъпили възражения.

Въпреки даденото вече разрешително, РИОСВ е изредило списък със 7 точки, които инвеститорката е длъжна да спазва, ако не иска да си има неприятности със закона. В списъка са включени изискването  бъдещият паркинг с 50 паркоместа пред центъра да бъде снабден с каломаслоуловител, да не се унищожава хумусният слой на почвата по време на строителството и експлоатацията на центъра, теренът да се озелени само с типични за района видове и др.

Както писахме, чрез фирмата си „Виа Кънстракшън“ ЕООД Андонова възнамерява да строи върху терен от 10,767 дка център със зали за обучение, заведение за хранене, конферентни зали, хотел и др.

Дамата събира доста бързо разрешителните, като се има предвид, че купи земята едва миналата година.

Освен от РИОСВ, фирмата й вече има одобрение за строителство и от РЗИ и до заветната първа копка й остават само договор с ВиК за поддържане на водопровода, който ще се наложи да изгради, и строително разрешение от общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене